05.08.2020    17:03

Αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, οδική ασφάλεια και δημόσια έργα στη συνάντηση Πατούλη – Καραμανλή

Σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και χρήζουν οικονομικής αλλά και νομοθετικής στήριξης προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα βασικά προβλήματα της Αττικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή.

Είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του κ. Πατούλη προς τον κ. Καραμανλή στην οποία του παρέθετε προβλήματα, με έμφαση στη διάχυση αρμοδιοτήτων και νομοθετικά κενά που διαπιστώνονται στην προσπάθεια να δρομολογηθούν παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών σε τομείς όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οδική ασφάλεια αλλά και τα δημόσια έργα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ. Γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της Περιφέρειας.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στην έλλειψη επαρκών πόρων αλλά και στην ανάγκη νομοθετικών διευκρινίσεων με στόχο την πλήρη διασαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας και κεντρικού κράτους, για την άμεση και αποτελεσματική δρομολόγηση κρίσιμων έργων όπως επεμβάσεις σε ρέματα και έργα ορεινής υδρονομίας σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Με αφορμή και τις καταστροφές στην Κινέτα ο περιφερειάρχης επισήμανε πως επείγουν παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

«Είναι κρίσιμο να γίνει επιτέλους οριοθέτηση των ρεμάτων προκειμένου να ακολουθήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τα ρέματα. Έχουμε ευθύνη και αγωνία να προστατέψουμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε τους πολίτες» ανέφερε.

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Υποδομών, έχει δρομολογήσει 10 αντιπλημμυρικά έργα, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική και η υλοποίηση τους θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη ζωή 500.000 κατοίκων. Μέσα στην τελευταία 10ετία είναι χαρακτηριστικό ότι επηρεάστηκαν 16.000 πολίτες από φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για έργα δημιουργίας λεκανών συγκράτησης πλημμυρών, κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης κ.α.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών.

Τα έργα που έχουν ενταχθεί στην χρηματοδότηση αυτή είναι:

1.Διευθέτηση Ρέματος Ερασίνου (Μαρκόπουλο) με 49,99εκατ.ευρώ
2.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας (Ασπρόπυργος) με 14,12εκατ.ευρώ
3.Διευθέτηση Ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα-περιοχή Δήμου Αχαρνών) με 26,10εκατ.ευρώ
4.Διευθέτηση Ρέμα Εσχατιάς (Δήμοι Αχαρνών-Φυλής) με 92,67εκατ.ευρώ
5.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού (Μαρκόπουλο) με 24,7εκατ.ευρώ
6.Αποχέτευση Ομβρίων Καλαμαριάς Β`φάσης με 12εκατ.ευρώ
7.Αποχέτευση ομβρίων περιοχής Λαχαναγοράς, Θεσσαλονίκη με 33εκατ.ευρώ
8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτράκιου με 22εκατ.ευρώ
9.Διευθέτηση Ρέματος Ραφήνας με 104,56εκατ.ευρώ
10.Αντιπλημμυρικά έργα Ρέματος Νέας Μάκρης με 48εκατ.ευρώ

Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου και της Περιφέρειας, προκειμένου να επεξεργαστεί τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται σε σειρά ζητημάτων εξαιτίας της διασποράς αρμοδιοτήτων αλλά και νομοθετικών κοινών, με στόχο την επεξεργασία λύσεων.