16.07.2020    16:26

Απανωτές οι σφαλιάρες για την κυβέρνηση: Μετά την απόφαση του ΣτΕ ο Λευκός Οίκος «προσγειώνει ανώμαλα» το Μαξίμου: Ο Ομπάμα δεν έρχεται στην Αθήνα για το χρέος

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα χτυπήματα η κυβέρνηση, καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, το Πρωί της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος, γκρέμισε τις ελπίδες του Μαξίμου για ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα στο θέμα του χρέους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου πανηγύριζε, πως θα υπάρξει ηχηρή παρέμβαση του στο θέμα του χρέους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θα περίμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποια ώρα από το ταξίδι του προκειμένου να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που έχει κάνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε», σχολίασε ο Ερνεστ, τονίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπαμα θα ενθαρρύνει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων «που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Με τη δήλωση αυτή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έθεσε τέλος στις προσδοκίες που είχε η κυβέρνηση ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παρέμβει σχετικά με το θέμα το χρέους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ερνεστ:

Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί έναν κάποιου είδους νέο διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα περίμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποια ώρα από το ταξίδι του προκειμένου να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που έχει κάνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε. Θα την ενθαρρύνει επίσης για να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Οπότε αυτό θα είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων που ο Πρόεδρος θα έχει εκεί.

Όταν μιλάμε για τις μακρόχρονες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, προφανώς υπάρχουν – υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοαμερικανών εδώ στις ΗΠΑ και ενδιαφέρονται αρκετά προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές και απολαμβάνουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη χώρα. Πιστεύω ότι είναι μια ένδειξη του βάθους των πολιτισμών δεσμών των δύο χωρών.

Και υπάρχει μια σημαντική οικονομική σχέση επίσης. Και ο Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπογραμμίσει όλα αυτά καθώς κάνει αυτό το ιστορικό ταξίδι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.