28.02.2020    10:08

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ τις αιτήσεις Θάνου και Νάκου για να μείνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι κυρίες Βασιλική Θάνου και Άννα Νάκου, πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιστοίχως.

Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο ΣτΕ ζητούσαν να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν.

Επίσης, οι κυρίες Θάνου και Νάκου έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Ακόμη, έχουν υποβάλλει στο Ανώτατο Δικαστήριο και αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσης τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αίτησή ακύρωσής αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ειδικότερα, οι δυο προσφεύγουσες με την αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης εκπτώσεώς τους από τις θέσεις τους. Μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους υποστηρίζουν πως η θέσπιση του ασυμβίβαστου που εισήχθη με τον νόμο 4623/2019 της κυβέρνησης κατ’ εφαρμογήν του οποίου κηρύχθηκαν έκπτωτες εμφανίζει σωρεία παραβάσεων τόσο της κοινοτικής όσο και της εθνικής νομοθεσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικό ατόπημα η βιασύνη στις επιλογές για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την απόφαση της κυβέρνησης να παρουσιάσει από τώρα τις προτάσεις της για την Επιτροπή Ανταγωνισμού επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η θητεία των μελών της ανεξάρτητης αρχής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμεί και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η βιασύνη της ΝΔ να προτείνει νέα μέλη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού την οδηγεί σε νέο θεσμικό ατόπημα. Αφενός η νομολογία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών. Αφετέρου η υπόθεση της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η συζήτηση της αίτησης αναστολής στις 30 Αυγούστου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «αδιανόητη» οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών και κάνει λόγο για «ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση».Καλεί έτσι την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, αλλά να συμμετάσχει στο διάλογο, που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εντός των ημερών κατάθεση πρότασης τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σκοπός της πρότασης, όπως αναφέρεται, είναι να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με το ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές.

«Η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Ιωάννη Λιανό, καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνο. Και τα υπόλοιπα προτεινόμενα στελέχη έχουν πολυετή εμπειρία στο χώρο του δικαίου Ανταγωνισμού. «Οι επιλογές σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της αρχής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.