26.05.2020    23:08

Αύριο η κηδεία του Αχιλλέα Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο

Από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εσοδίων  της Θεοτόκου στο Ρέθυμνο κηδεύεται αύριο Τρίτη, ο Αχιλλέας K. Κεφαλογιάννης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο εκλιπών ήταν αδερφός του πρώην υπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη και πατέρας του σημερινού βουλευτή Ρεθύμνης της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη.

kefalogiannis_axileasΓεννήθηκε το 1937 στα Ανώγεια και υπήρξε πολιτικό στέλεχος με ευρεία αποδοχή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ενώ έδωσε σκληρές μάχες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δικτατορία. Για παραπάνω από πενήντα χρόνια αφιερώθηκε στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, την οποία αγάπησε και ακούραστα υπηρέτησε. Πιστός στην αξία της οικογένειας, παντρεύτηκε με την Ελένη Δουρουντού, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Γιάννη, δικηγόρο και Βουλευτή Ρεθύμνου, την Κατερίνα, αρχιτέκτωνα, και τον Νικόλα, μηχανολόγο μηχανικό.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, γιος του εκλιπόντος Αχιλλέα Κεφαλογιάννη
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, γιος του εκλιπόντος Αχιλλέα Κεφαλογιάννη

Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στα Ανώγεια και στο Ηράκλειο. Όπως αναφέρει το cretalive.gr, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του έγινε μάρτυρας του ηρωισμού των συμμάχων και των ανταρτών, τους οποίους αρκετές φορές «φιλοξενούσαν» στο οικογενειακό μετόχι έξω από το Ηράκλειο. Τα πρώτα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, και λόγω του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, έζησε στο Ηράκλειο, όπου στα μαθητικά του χρόνια ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας. Ωστόσο, εγκατέλειψε νωρίς το όνειρό του, καθώς κλήθηκε να αναλάβει το πολιτικό γραφείο του αδερφού του. Υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις ως έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού. Ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή στο πλευρό του αδερφού του και δραστηριοποιήθηκε στη νεολαία και στο κόμμα της Ε.Ρ.Ε. την περίοδο της οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το 1963 ιδρύει την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, η οποία και κυκλοφόρησε έως και την παραμονή του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας, έφυγε από το Ρέθυμνο για την Αθήνα όπου εργάστηκε ως ασφαλιστής και παράλληλα ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον ξενοδοχειακό κλάδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Ξεχώρισε ως παράδειγμα ήθους, εντιμότητας και αγωνιστικότητας, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλές γενιές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο του 2012
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο του 2012

Ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, όσο εκείνος ήταν Βουλευτής Ρεθύμνου και Υπουργός, καθώς διετέλεσε Διευθυντής του πολιτικού γραφείου από το 1958 μέχρι και την τελευταία του κοινοβουλευτική θητεία.

Το 2010, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία, εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. Ήταν άνθρωπος μετρημένος, με καθαρές απόψεις και ισχυρό πολιτικό αισθητήριο. Για τον ίδιο η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του υπήρξε η αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν οι φίλοι και οι συναγωνιστές του όλα αυτά τα χρόνια. Ο Αχιλλέας Κεφαλογιάννης υπήρξε αναμφίβολα μία ισχυρή προσωπικότητα που, ενώ έδωσε δυναμικό παρόν σε όποιο μετερίζι και αν καταπιάστηκε, δεν επεδίωξε ποτέ την προσωπική προβολή. Επιθυμούσε το όνομά του να μην ακούγεται συχνά και ήταν ένας χαρακτήρας αληθινός, δυναμικός και εγκάρδιος. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε «Θα μπορούσα να έχω αρκετές κυβερνητικές θέσεις αλλά δε θέλω. Προτιμώ να προσφέρω στο Ρέθυμνο και τον τόπο, όχι από θέσεις».