29.05.2020    18:44

Αύριο ξεκινάει το 10ο Συνέδριο της ΝΔ και φέρνει… oξυγόνο

 

Αύριο το απόγευμα ανοίγει τις εργασίες του το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να μιλήσει σε κομματικό ακροατήριο αλλά όπως μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη στο 15minutes.gr ο ίδιος θα απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες.

Ουσιαστικά πάνω στο κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας…» θα είναι δομημένη η ομιλία του αρχηγού της ΝΔ. Το «οξυγόνο» του Μητσοτάκη και οι προτάσεις που θα καταθέσει θα είναι και η απάντηση απέναντι στην ασφυξία που έχουν φέρει οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πέρα απο αυτό όμως στο Συνέδριο ο Μητσοτάκης θα κατεβάσει ριζοσπαστικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό ενός γερασμένου κόμματος που φτάνει αισίως τα 42 χρόνια. Πάντως στο ενδιάμεσο πρέπει να ξεπεραστούν οι κραδασμοί που έχει αφήσει πίσω το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπου έφερε την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου και τη διαγραφή του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Χθες σε συνέντευξή Τύπου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, τις βασικές καινοτομίες αλλά και τα αποτελέσματα από τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε για την κατάρτιση του καταστατικού του κόμματος.

Με τον τίτλο «Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να βάλουμε τάξη την Ελλάδα», στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη τη δέσμευσή του για χτίσιμο της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή, επισημαίνοντας πως το καταστατικό είναι ένα «φρέσκο, επίκαιρο προϊόν διαβούλευσης με τους πολίτες».

Όπως υποστήριξε, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για δύο μήνες ζητήθηκε η άποψη των μελών του κόμματος για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το κόμμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας :

– 67,4% πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από τα μέλη.
– 61,6% πιστεύουν ότι η θητεία του προέδρου πρέπει να διαρκεί 5 χρόνια.
– 36,6% πιστεύουν ότι πρέπει να διοργανώνεται Τακτικό Συνέδριο κάθε δύο χρόνια.
– 45,3% πιστεύουν ότι ο αριθμός των συνέδρων πρέπει να είναι από 1.000 ως 2.000.

– 67,7% πιστεύουν ότι ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να είναι μικρότερος.
– 94,3% πιστεύουν ότι οι οργανώσεις βάσης πρέπει να συντάσσουν ψηφίσματα, ώστε αυτά να ψηφίζονται στην Πολιτική Επιτροπή.
– 96,9 πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται διαδικτυακά δημοψηφίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
– 50,2% πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στα συλλογικά όργανα της ΝΔ.
– 49,5% πιστεύουν ότι η ΝΔ πρέπει να έχει επίσημες κομματικές υποψηφιότητες σε εκλογές για ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.
– 88,5% πιστεύουν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
– 98,75 πιστεύουν ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης.
– 67,5% πιστεύουν ότι η αξιολόγηση αυτή πρέπει να διεξάγεται κάθε έναν χρόνο.

Οι γραμματείες του κόμματος θα μπορούν να παρουσιάσουν το έργο και την δράση τους, ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός αιρετών και ex officio μελών του συνεδρίου είναι ο ίδιος. Στο συνέδριο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από δεκάδες ανθρώπους, πέραν των κομματικών, οι οποίοι είναι επιστήμονες, νέοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, ευρωβουλευτές και μέλη Κοινοβουλίων άλλων χωρών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής όλη η «παραγωγή» του συνεδρίου έχει γίνει με πολύ μικρό κόστος και με «ίδια» μέσα, και κυρίως χάρη στη βοήθεια των εθελοντών.

Οι εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή με τους χαιρετισμούς των ξένων προσκεκλημένων και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το Σάββατο θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Το παρόν θα δώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ το κυβερνών κόμμα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας θα διοργανωθούν αυτόνομες εκδηλώσεις από όλες τις Γραμματείες του κόμματος με συμμετοχή όχι μόνο συνέδρων αλλά και μη συνέδρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διεθνές πάνελ που θα διοργανωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη, στο οποίο θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γ.γ του ΕΛΚ, Αντ. Λόπεζ, η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μεντεβα Κουνεβα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αλφάνο, ο Επίτροπος Δημητρης Αβραμόπουλος, αλλά και οι Ντόρα Μπακογιάννη και Μανώλης Κεφαλογιαννης