10.07.2020    06:16

«Γύρισαν την πλάτη» στην εκδήλωση της Θάνου – Ηχηρές απουσίες στο Ηίλτον

Με ηχηρές απουσίες και περιορισμένη συμμετοχή δικαστικών πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Χίλτον) η εκδήλωση για τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της απερχόμενης Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός δικαιοσύνης σχετικά με τη σκοπιμότητα της εν λόγω εκδήλωσης και κυρίως την χρηματοδότησή της.

Στην εκδήλωση δεν παρέστη τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ενώ το υπουργείο εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Η παρουσία δικαστικών λειτουργών υπήρξε περιορισμένη, δεν παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, ούτε ο υπεύθυνος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και οι εκπρόσωποι της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία δεν είχε και κληθεί.

Η απερχόμενη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που δέχθηκε επικρίσεις για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει εκδήλωση για τα 182 χρόνια του ΑΠ, σε ό,τι αφορά τόσο τη σκοπιμότητα της εν λόγω εκδήλωσης, όσο και την χρηματοδότησή της, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στη μακρά πορεία του Αρείου Πάγου που σχεδόν ταυτίζεται με την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία και δεδομένα.

«Οι δικαστές, τόνισε η κα Θάνου, έχουν επίγνωση της σπουδαιότητας και της βαρύτητας των καθηκόντων τους τα οποία ασκούν με ευσυνειδησία με σοβαρότητα και με αντικειμενικότητα και πνεύμα ανεξαρτησίας και έχουν το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών». Η απερχόμενη Πρόεδρος του ΑΠ, φεύγει στο τέλος του μήνα, κλείνοντας, πρόσθεσε ότι «αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή για την επιλογή της ως Προέδρου του ΑΠ» και ανέφερε ότι υπηρέτησε τη δικαιοσύνη για 42 χρόνια.

Λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επισήμανε, ότι η Πρόεδρος του ΑΠ στοχοποιήθηκε πολλές φορές άδικα και σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Θέλω να είναι οχυρό η Δικαιοσύνη. Τα φρούρια πέφτουν από μέσα. Μόνο υπερασπιστές από μέσα μπορούν να τους επιτεθούν και να τους εξουδετερώσουν.

Η κα Θάνου στοχοποιήθηκε άδικα. Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ δεν συγχωρούνται εύκολα».

Η διοργάνωση της εκδήλωσης με αφορμή τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του ανωτάτου δικαστηρίου, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση της να θέτει ευθέως σειρά ερωτημάτων για τη χρηματοδότηση της αλλά και για τη σκοπιμότητά της, τονίζοντας ότι οι επέτειοι εορτάζονται κάθε πενήντα η εκατό χρόνια και πάντως δεν εορτάζονται τα 182 χρόνια.

Ανάλογου περιεχομένου ερωτήματα έθεσαν με ανακοινώσεις τους και οι υπεύθυνοι τομεάρχες για θέματα Δικαιοσύνης από την Νέα Δημοκρατία αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για «πρόκληση στην κοινωνία που δοκιμάζεται (ανακοίνωση τομεάρχη ΝΔ), ενώ βουλευτές από το «Ποτάμι» έφεραν το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που υπέβαλαν στον υπουργό Δικαιοςύνης κ. Σταύρο Κοντονή.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του «Ποταμιού» ζητούν να γίνει γνωστό ποιοί χρηματοδότησαν την εν λόγω εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χίλτον σημειώνοντας πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνον τίμια αλλά και να φαίνεται».