24.01.2020    00:37

ΔΣΑ: Αναπόφευκτη η αποφυλάκιση Ρουπακιά

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έδωσε την απάντησή του για την επικείμενη αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, στις 18 Μαρτίου, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους”.

Όπως σημειώνει, “όσοι ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν τα αντίθετα, προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα.

Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς τη μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων”.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ, την “αναμφισβήτητη” αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί, “που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης”.

“Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων.

Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων, σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών, έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους.

Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης” αναφέρουν οι δικηγόροι της Αθήνας, που δηλώνουν ότι “δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους” και πως “όσοι αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες” σημειώνει ο σύλλογος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Β. Αλεξανδρής, χαρακτηρίζει “άστοχη και επικοινωνιακού χαρακτήρα” τη χθεσινή θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, και τονίζει ότι δεν μπορεί η χρόνια επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης να εκφορτώνεται στις πλάτες των δικηγόρων και του αγώνα τους.