14.07.2020    11:32

Η Αθήνα «παγώνει» το διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Το διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα «παγώνει» επισήμως η Αθήνα. Οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είχε ληφθεί πριν από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, ωστόσο η απόφαση αυτή επισφραγίσθηκε με το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης τη δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και την ανοιχτή αμφισβήτηση από την Άγκυρα ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι ο διάλογος για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη περιττεύει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απέστειλε από πλευράς του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Αρχηγός ΓΕΝ: Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα

Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απέστειλε την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Μιλώντας στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο ΓΕΝ. κ. Τσούνης έκανε λόγο την Τρίτη για σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο ήδη υπάρχουν δύο ελληνικά πολεμικά πλοία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μια φρεγάτα και μια πυραυλάκατος που περιπολούν από το Λίβανο μέχρι και την Κύπρο. Προφανώς ο αρχηγός ΓΕN με τη δήλωσή του εννοεί ότι αυτά τα δύο πλοία θα πρέπει να ελέγχουν για το αν θα παραβιαστούν τα ελληνικά θαλάσσια ύδατα.

«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά η Άγκυρα αμφισβήτησε ανοιχτά ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως προανήγγειλε, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Εξάλλου, κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Τετάρτη υπογράμμισε ότι θα θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στις τουρκικές προκλήσεις θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση,  είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.