26.05.2020    05:45

Η οικογένεια Παπανδρέου και η πιστή συνεργάτρια Αγγέλα Κοκκόλα

Η Αγγέλα Κοκκόλα, επί σειρά ετών στενή συνεργάτρια και γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για μια «πιστή φίλη και σύντροφο, αγωνίστρια της Δημοκρατίας και συνοδοιπόρος στον αγώνα για την αλλαγή της χώρας μέχρι την ύστατη ώρα».

Είχε γεννηθεί στη Λάρισα και ήταν γραμματέας του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1965 και μέχρι την 21η Απριλίου 1967 αποσπάστηκε στο γραφείο του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η οικογένεια Παπανδρέου τη θεωρούσε πάντα μέλος της. Ο Νίκος Παπανδρέου την αναφέρει πολλές φορές στο βιβλίο του, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου της έδωσε την 12η τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2015.

«Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, πενθεί μια γυναίκα πρωτοπόρα για την εποχή της, που ταύτισε την πορεία της με την πορεία της προοδευτικής παράταξης, σε πολύ δύσκολες στιγμές για τους Έλληνες και τη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του Κινήματος και προσθέτει ότι «η Α. Κοκκόλα υπήρξε αφοσιωμένη συνεργάτης του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου και στάθηκε δίπλα τους με αποφασιστικότητα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές που γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας του τόπου».

«Έγραψε με τα ίδια της τα χέρια τις επιστολές του Γεωργίου Παπανδρέου προς το Παλάτι, γράφοντας ταυτόχρονα και τα ντοκουμέντα που συνοδεύουν ιστορικά τη σύγκρουση ενός μεγάλου ηγέτη που εξέφρασε τον μεταπολεμικό πόθο των Ελλήνων για δημοκρατία και αυτοδιάθεση, απέναντι στον αυταρχισμό της βασιλείας και της συντήρησης» επισημαίνει το κίνημα στην ανακοίνωση του και προσθέτει:

«Έγραψε χιλιάδες σελίδες ντοκουμέντων, που καταγράφουν τους αγώνες των Ελλήνων για την Αλλαγή της χώρας. Πρακτικά των επαναστατικών διαβουλεύσεων για την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του ΠΑΣΟΚ, δηλώσεις, άρθρα και ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου».

Και σε όλα, με τη δική της πάντα συμμετοχή και άποψη».

Γεννηματά: Ήταν μια δυναμική γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της χώρας

Τη θλίψη της για το θάνατο της Αγγέλας Κοκκόλα εξέφρασε με δήλωσή της και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για μια εμβληματική προσωπικότητα που ήταν πάντα παρούσα στην πρώτη γραμμή, ακέραιη και ακλόνητη στις επάλξεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθειά μας θλίψη για την απώλεια της Αγγέλας Κοκκόλα, μιας δυναμικής γυναίκας που συνέδεσε το όνομα της με την ιστορία της Παράταξης και της χώρας. Η Αγγέλα ήταν εμβληματική προσωπικότητα, απόλυτα ταυτισμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διαχρονική διαδρομή του από το 1964, την αντιδικτατορική αντίσταση, το ΠΑΚ, την περίοδο της Μεταπολίτευσης και της Αλλαγής. Πάντα παρούσα στην πρώτη γραμμή, ακέραιη και ακλόνητη στις επάλξεις της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους της».