06.08.2020    03:42

Η πρώτη κόντρα Καραμανλή – Μητσοτάκη

 

 

Η πρόταση για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση φαίνεται πως διχάζει για τα καλά τη ΝΔ. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην ανάδειξη του προέδρου από τη Βουλή, μια σειρά από κορυφαία στελέχη έχουν διαφορετική άποψη.

Σταθερή άποψη πως ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τους πολίτες έχει ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος μάλιστα είχε αρνηθεί την πρόταση Τσίπρα να κατευθυνθεί στην Ηρώδου Αττικού.

Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται και όχι να διορίζεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την χώρα. Ο Κώστας Καραμανλής θέλει ο πρόεδρος να έχει και αυξημένες αρμοδιότητες, ώστε να έχει ουσιαστικό ρόλο ως θεματοφύλακας της ελληνικής Δημοκρατίας. Και αυτός ήταν ουσιαστικά ο λόγος που δεν δέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα αφού δεν συμφωνεί με τον διορισμό.

Ακόμα όμως και ο Αντώνης Σαμαράς με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που είχε την ευθύνη για την συνταγματική αναθεώρηση πριν αναλάβει επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση.

Στην ίδια γραμμή όμως, δηλαδή οι πολίτες να εκλεγούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Συγγρού λέει πως θα ακούσει όλες τις απόψεις μέχρι να οριστικοποιηθεί η πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση αλλά ο Μητσοτάκης θα πρέπει να ξεπεράσει πρώτα τον κάβο σε σχέση με την εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας. Αφού τις επόμενες μέρες, όπως ενημερώνεται το 15minutes.gr το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια στελέχη θα θέσουν δημοσίως την ανάδειξη του ανώτατου άρχοντα της χώρας από τους ίδιους τους πολίτες.