08.08.2020    03:02

Θετικές αντδράσεις στη Γερμανία για τα stress test των τραπεζών

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία μετά τα τεστ αντοχής των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, ανακούφιση φαίνεται να επήλθε, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη γερμανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στη Handelsblatt, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν τόνισε πως «είναι καλό το ότι πλέον γνωρίζουμε τις ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών».  Όπως εξήγησε, οι κεφαλαιακές ανάγκες κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Πάντως, όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο, εξίσου κομβικής σημασίας θεωρούν οι αναλυτές τη δημοσίευση των συγκεκριμένων σχεδίων κάλυψης των αναγκών από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία είναι καλούνται να ανακοινώσουν κάτω από συνθήκες μεγάλης χρονικής πίεσης, με καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ελβετική Neue Zürcher Zeitung και το γερμανικό πρακτορείο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προκάλεσε πέρα από ανακούφιση και «κινητικότητα» στην πλευρά των ιδιωτών επενδυτών. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το dpa, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει τώρα να προστρέξουν σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Στους ιδιώτες επενδυτές έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα και η ΕΚΤ, η οποία θεωρεί ότι αυτοί θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με ειδικούς, τους οποίους επικαλείται το dpa, στη νέα φάση που εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να συμμετάσχουν και αμερικανικά hedge funds, που θα είναι πρόθυμα να αναλάβουν μέρος των κινδύνων.