09.07.2020    18:35

«Καμπάνα» 1.500 ευρώ θα πέφτει από αύριο αν δεν υπάρχει POS

Μαζική ήταν αυτή την εβδομάδα η προσέλευση εμπόρων και επαγγελματιών στις τράπεζες, οι οποίοι έσπευσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή –η προθεσμία λήγει σήμερα 27 Ιουλίου– να προμηθευθούν μηχάνημα POS για την επιχείρησή τους.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, τα αιτήματα στις τράπεζες κατέρριπταν καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ξεπερνώντας χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τις 12.000 αιτήματα, από 1.300-1.500 την ημέρα που ήταν ο μέσος όρος τον Ιούνιο.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η σπουδή των τελευταίων ημερών εκπορεύεται από την απειλή του προστίμου των 1.500 ευρώ που θα πρέπει να πληρώσει όποιος έμπορος ή επαγγελματίας, μεταξύ των 85 κλάδων που ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, δεν διαθέτει μηχάνημα POS που αποδέχεται κάρτες.

Μεγάλο μέρος της ζήτησης οφειλόταν στη βιασύνη που έδειχνε ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων λόγω της έναρξης των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς η εκπνοή της προθεσμίας συμπίπτει με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, λίγο πριν δηλαδή την 1η Αυγούστου, όπου αναμένεται το πρώτο κύμα των εκδρομέων.

Aπό αύριο τα πρόστιμα

«Καμπάνα» ύψους 1.500 ευρώ θα πέφτει από αύριο Παρασκευή από τα μικτά συνεργεία ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομιών στους καταστηματάρχες που δεν έχουν  τοποθετήσει την ηλεκτρονική συσκευή POS  ενώ η καταληπτική ημερομηνία τοποθέτησης  είναι η σημερινή Πέμπτη  27 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης είχε ζητήσει  ολιγοήμερη  παράταση  μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αλλά δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα οι 85 επαγγελματικές κατηγορίες πρέπει να διαθέτουν την ηλεκτρονική συσκευή POS και ανάμεσά τους είναι οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί αλλά και οι δικηγόροι, οι οποίοι τελικά υποχρεώνονται να διαθέτουν POS με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Πάντως ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι το λιανικό εμπόριο δηλώνει έτοιμο.
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του εμπορίου είναι εδώ και πολλά χρόνια ο πλέον εξοικειωμένος με τον εξοπλισμό χρήσης πλαστικού χρήματος και εφιστά την προσοχή όλων, αφού οι ελεγκτικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα μπαράζ εξονυχιστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν συμμορφωθεί όσοι εντάσσονται στις 85 επαγγελματικές κατηγορίες, που υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS.»