25.05.2020    23:12

Καραμανλής στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει και ένα όριο στην πολιτική προπαγάνδα – Η… διόρθωση σε Τσακαλώτο για Θάτσερ και Μπλερ

Υπάρχει και ένα όριο στην πολιτική προπαγάνδα, όταν μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργατικά δικαιώματα. Ποιες συλλογικές συμβάσεις -μη μισθολογικές παροχές- υπογράψατε, ρώτησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, ενώ είχε και μια κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπενθυμίζοντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τις είχε πει η Θάτσερ και ο Τόνι Μπλέρ.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατηγόρησε για προπαγάνδα και ψέματα τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους εμπαίζει συστηματικά. «Εμπαίζατε τους εργαζομένους συστηματικά, δεν τους δίνατε τις συλλογικές συμβάσεις «και έπρεπε να έρθει η «ανάλγητη», «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση Μητσοτάκη και να τους τις δώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής στην ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε μάλιστα, ότι στο υπουργείο του, ο τότε επικεφαλής του, Χρ. Σπίρτζης, σωστά είχε «σηκώσει» τις συμβάσεις στην «Εργάνη» αλλά ο υπουργός, υπεύθυνος για το ΓΛΚ, Γ. Χουλιαράκης «αρνείτο» να τις υπογράψει. «Το πολιτικό ψέμα και η παραπλάνηση πρέπει κάποτε να λάβουν τέλος» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του είχε και μια κόντρα με τον Ε. Τσακαλώτο, τον οποίο διόρθωσε για αυτά που είπε πριν από το βήμα. Δείτε τι είπε ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, στο δικό μου Υπουργείο ο κ. Σπίρτζης -και ορθώς, κατά την άποψή μου- είχε ανεβάσει στην ΕΡΓΑΝΗ και είχε εγκρίνει τις συλλογικές συμβάσεις και ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν τότε ο Αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνος για το ΓΛΚ και τον οποίον δεν θα μπορούσε κάποιος να τον πει και νεοφιλελεύθερο, αρνείτο να τις υπογράψει. Το πολιτικό ψέμα και η πολιτική παραπλάνηση πρέπει κάποτε να λάβουν ένα τέλος. Και επειδή έχετε ζήσει και πολλά χρόνια στο εξωτερικό και στην Αγγλία…

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Γι’ αυτό ξέρω από συλλογικές συμβάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Να σας διορθώσω. Συντηρητικός πολιτικός δεν ήταν ο Τόνι Μπλερ και το «there is not alternative», κύριε Τσακαλώτο, δεν το είπε ο Τόνι Μπλερ, το είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Τόνι Μπλερ είπε «the third way».

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Το ξέρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Επομένως, καλό είναι να ξέρουμε ποιοι είναι συντηρητικοί και ποιοι είναι φιλελεύθεροι…

Επίσης ο κ. Καραμανλής είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σχεδιασμό 15ετίας, και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε καμία σχετική μελέτη. Ως παραδείγματα έργων για τα οποία ακούστηκαν «ψέματα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε το έργο Πάτρα-Πύργος, για το οποίο «σήμερα είμαστε σε επαφή με την Κομισιόν» για μια μόνιμη λύση, τον ΒΟΑΚ που ήταν «μια μολυβιά στον χάρτη», και το μετρό Θεσσαλονίκης στο οποίο «εγκαινιάζατε μουσαμάδες».
Εξάλλου, για τη χθεσινή στάση στο μετρό, είπε ότι έδειξε τη νοοτροπία βολέματος ορισμένων έναντι της πραγματικής εργασίας. Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά μεγάλων έργων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη.