13.07.2020    15:31

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμουν ξεκάθαρος στον πρόεδρο Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω είπε ο πρωθυπουργός ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι’ αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο στο κογκρέσο όσο και στη γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του EastMed Act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική για τη χρηματοδότηση της θεολογικής σχολής της Βοστώνης, λέγοντας πως είναι «χρέος μας να στηρίξουμε την εκκλησία της Αμερικής, γιατί επιτελεί έργο κρατώντας τους δεσμούς της ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα ζωντανούς, απολύτως καθοριστικό» ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει δίγλωσσα σχολεία για τους Έλληνες ομογενείς.

Εκλογές το 2023

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον των επιχειρηματιών ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε μέρα της θητείας της για να παράξει έργο». «Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία για να κάνουμε αλλαγές προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να διαψεύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που κυκλοφορούν.

Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα νόμου και τάξης καθώς και στο νομοσχέδιο που έρχεται για περιορισμούς στις διαδηλώσεις, το οποίο άλλωστε αναγνώρισε ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα.