Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι απλή υπόθεση μετά το τέλος αυτής της δύσκολης και πρωτόγνωρης συγκυρίας για ολόκληρο τον πλανήτη, υποστηρίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Όμως, όπως λέει “το κράτος πρέπει να λειτουργήσει με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που λειτουργεί και στη διαχείριση της κρίσης”. “Για να μπει ξανά η οικονομία μας σε υγιείς βάσεις θα πρέπει να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς” σημειώνει και τονίζει ότι “ο τομέας των υποδομών μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος”.
“Για την επόμενη μέρα μετά την κρίση έχουμε ήδη προγραμματίσει έργα ύψους πάνω από 13 δισ ευρώ που θα συμβάλουν στο restart της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει ο κ. Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη του στο ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί και τη δημοσιογράφο Μαριάννα Τζάννε,
Όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνει ότι τα δύσκολα μας περιμένουν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης και τονίζει ότι σε “μια τέτοια δοκιμασία όλοι δίνουν εξετάσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μέχρι την Εκκλησία, τις επιχειρήσεις και κάθε πολίτη ξεχωριστά”.
Αναφέρει σχετικά: “Η στάση του καθενός σήμερα θα τον ακολουθεί και αύριο. Η κοινωνία μας έχει δυστυχώς νωπή εμπειρία από μεγάλες κρίσεις. Στην προηγούμενη αρκετοί
παρασύρθηκαν σε ακραίες συμπεριφορές. Θα έλεγα ότι μια αντιμνημονιακή τρέλα ήταν για ένα διάστημα η κυρίαρχη συμπεριφορά. Αντιθέτως η νέα παγκόσμια κρίση ευτυχώς βρίσκει τους Ελληνες να κρατούν την ψυχραιμία τους. Από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι την πλειονότητα των πολιτών. Θυμηθήκαμε τον καλό μας εαυτό ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα του μέτρου και ο σοφός λαός, που μπροστά σε έναν άγνωστο κίνδυνο, έλεγε φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή…”
Ο κ. Κώστας Καραμανλής παραδέχεται ότι η πανδημία πλήττει ανεπανόρθωτα τον τομέα των αερομεταφορών ο οποίος όπως εκτιμά θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα. “Και αυτό αφορά τόσο τις αεροπορικές εταιρείες όσο και τις εταιρείες λειτουργίας των αεροδρομίων οι οποίες έχουν απολέσει πάνω από το 95% της επιβατικής τους κίνησης”, υποστηρίζει ο υπουργός και σημειώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με την EE, για το ενδεχόμενο χαλάρωσης σε τομείς όπως η κρατική ενίσχυση.
Για τα δρομολόγια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζει ότι προσαρμόζονται στα δεδομένα της κρίσης, προεξοφλώντας επανασχεδιασμό των άγονων γραμμών για “να μη μείνει κανένα νησί και καμία περιοχή της ηπειρωτικής χώρας χωρίς αεροπορική σύνδεση”.
Στο ερώτημα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ετοιμότητα της χώρας μας ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει πως όλοι συμφωνούν ότι μέχρι σήμερα, στο κομμάτι της πρόληψης, τα μέτρα είναι τα καλύτερα δυνατά, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. “Οι Ελληνες πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια”.
Οσο για την οικονομία ο κ. Κώστας Καραμανλής λέει ότι “το πρόβλημα είναι παγκόσμιο” και τονίζει ότι “οι παρενέργειες είναι ήδη ορατές, αφού έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία σε όλο τον κόσμο”.
“Οι άμεσοι στόχοι λοιπόν είναι δύο: Πρώτον να σώσουμε όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται, και δεύτερον να στηρίξουμε μέσα στην κρίση όλους αυτούς που πλήττονται και ιδίως όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό και η Ελλάδα έχει διαθέσει το 3,5 του ΑΕΠ της, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.
“Μέχρι τώρα οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε ταυτόχρονα διπλή κρίση αφού είχαμε και την εθνική δοκιμασία στον Εβρο στην οποία επίσης τα καταφέραμε”, σημειώνει.
Για την έκδοση του ευρω-ομόλογου και τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και ότι ο δυϊσμός δεν οδηγεί πουθενά. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα κινδυνεύσει. Αν σε μια τέτοια διεθνή κρίση, για την οποία στο κάτω-κάτω δεν φταίει κανένα κράτος μέλος η Ε.Ε, αποτύχει να στηρίξει αποτελεσματικά τα μέλη της τότε ίσως και να μην έχει λόγο ύπαρξης. Ας το καταλάβουν οι πάντες αυτό κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει ότι αυτά τα λέει κάποιος που δεν διανοείται ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει. “Πιστεύω ακράδαντα ότι ο δρόμος για την Ευρώπη είναι ένας: Συνεργασία και αλληλεγγύη. Η περιχαράκωση κάποιων κρατών είναι αυτοκαταστροφική…”