05.07.2020    03:00

Λαβρόφ: Σχεδιασμένη προβοκάτσια από Τουρκία – Φοβάται αντίποινα η Άγκυρα

Σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι δεν θα ανοίξει πόλεμο κατά της Τουρκίας και επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει σοβαρά τις σχέσεις με την χώρα. Παράλληλα έκανε λόγο για σχεδιασμένη προβοκάτσια όσον αφορά στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι μυστικό ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τουρκικό έδαφος ενώ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να δεχθεί επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων.su24

Υπογράμμισε δε την ανάγκη συναίνεσης στη Δύση σχετικά με τους Κούρδους της Τουρκίας προκειμένου να προχωρήσει η επίτευξη λύσης στη Συρία

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει όδ=σο μπορεί τους τόνους γιατί φοβάται αντίποινα από τη Μόσχα, τόσο στον τουρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

Πάντως  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. «Θα θέλαμε οι τρομοκράτες και οι μαχητές να μείνουν ακόμη πιο πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, αλλά δυστυχώς έχουν μια τάση να βρίσκονται σε συριακό έδαφος κοντά στην τουρκική μεθόριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Οι επιχειρήσεις της Ρωσίας θα συνεχιστούν χωρίς αμφιβολία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

davoutoglouΑπό την πλευρά της η Αγκυρα δια στόματος Νταβούτογλου ανέφερε ότι κανένας δεν νομιμοποιείται να επιτίθεται στους Τουρκμένους στη Συρία με το πρόσχημα ότι πολεμά κατά της ISIS.

Ωστόσο  ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία, μια «φιλική και γειτονική χώρα», που προκλήθηκε μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα σύνορα με τη Συρία.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε, στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας» με τη Ρωσία παραμένουν ανοικτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι «παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου», έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα.

«Εχουμε πολύ ισχυρές οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία»» επέμεινε ο Νταβούτογλου.