Search
Close this search box.
Search

Νέα στοιχεία: Τι έκανε στη χώρα μας ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδία – Στους 50 οι νεκροί

Πριν 6 έτη

Την Αθήνα επισκέφθηκε το 2016 ο δράστης του μακελειού που σκότωσε 50 ανθρώπους στη Νέα Ζηλανδία. Οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν στοιχεία για τις κινήσεις και τις επαφές του στα ταξίδια του και βρήκαν ότι είχε έλθει και στη χώρα μας, ως ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι του, από το Κάιρο προς το Βουκουρέστι και μάλιστα δύο φορές.

Συγκεκριμένα ο Μπρέντον Ταράντ πέρασε δύο φορές από τη χώρας μας, τον Μάρτιο του 2016.

Την πρώτη φορά η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος προορισμός του για ένα ταξίδι που πραγματοποίησε με προορισμό τη Ρουμανία, ενώ τη δεύτερη παρέμεινε στη χώρα μας για 15 ημέρες.

Νωρίτερα, οι αρχές σε Βουλγαρία, Τουρκία και Κροατία επιβεβαίωσαν ότι ο Μπρέντον Ταράντ είχε περάσει από τα εδάφη των χωρών τους μεταξύ των ετών 2016 και 2018.


Η Ουγγρική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Τάραντ είχε επισκεφθεί τη χώρα, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον Μέσα της Βοσνίας κάνουν αναφορές για επίσκεψη του Τάραντ το 2017.

Αν και οι επισκέψεις στη Σερβία και τη Βοσνία δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί η αστυνομία στην Κροατία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο Ταράντ βρέθηκε στη χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2016 και Ιανουαρίου του 2017, χωρίς πάντως να διευκρινίζει εάν η διαμονή του υπήρχε συνεχής

Ο εκπρόσωπος της κροατικής αστυνομίας, δήλωσε πως ο Αυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής ο οποίος διέπραξε τη φονική επίθεση στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας είχε μείνει για ένα διάστημα στην Κροατία.

«Η αστυνομία διαθέτει πληροφορίες για τις κινήσεις αυτού του ατόμου τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017», ανέφερε.

Οι κροατικές αρχές εργάζονται προκειμένου να προσδιορίσουν ποιοι ήταν οι λόγοι της διαμονής αυτής δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στη δημόσια τηλεόραση (HRT). «Μέχρι χθες, το άτομο αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας», είπε.


Εμμονή με τις βαλκανικές συγκρούσεις

Παρότι οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων ταξιδιών του Ταράντ δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, οι Αρχές στις χώρες αυτές εξετάζουν τις κινήσεις του και πιθανές επαφές που είχε με ντόπιους, όπως σημειώνει το Associated Press.

Κατά τη διάρκεια πάντως της άνευ προηγουμένου,  σε «ζωντανή μετάδοση» εκτελούμενης, επίθεσής του στο Christchurch την περασμένη Παρασκευή, ο Ταράντ επέδειξε πάντως να έχει ιδιαίτερη «γνώση» των θρησκευτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Το (εφιαλτικό) «soundtrack» που ακουγόταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης περιελάμβανε ένα εθνικιστικό Σέρβικο τραγούδι από την περίοδο του πολέμου της Βοσνίας το 1992 – 1993.
Οι στίχοι δε του τραγουδιού εξυμνούν τους Σέρβους μαχητές και τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς.


Ενδιαφερόταν για μάχες Χριστιανών – Οθωμανών

Στη Βοσνία, το τοπικό ειδησεογραφικό site local Klix.ba ανέφερε ότι ο Ταράντ έφθασε στη χώρα μέσω του Μαυροβουνίου τον Ιανουάριο του 2017 ενώ στη Βουλγαρία γνωστοποιήθηκε από τις αρχές ότι ο Ταράντ είχε νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και ταξίδεψε σε περισσότερες από 12 πόλεις και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου.

Ενδιαφερόταν  κυρίως για μάχες μεταξύ Χριστιανών και Οθωμανών, ανέφερε ο επικεφαλής των διωκτικών αρχών.

Οι κινήσεις του Ταράντ επί τουρκικού εδάφους έχουν επίσης μπει στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών,

Όπως μετέδωσε το TRT, ο Ταράντ επισκέφθηκε την Τουρκία δύο φορές το 2016 την πρώτη τον Μάρτιο (17 έως 20 του μηνός) και τη δεύτερη από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου. Ο σταθμός έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο που εμφανίζει τον Ταράντ να φθάνει στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.


Στους 50 οι νεκροί από την επίθεση 

Στους 50 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του 28χρονου Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας.

«Καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες. Κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» δήλωσε ο Μάικ Μπους, διοικητής της αστυνομίας της χώρας της Ωκεανίας.

Γνωστοποίησε δε, ότι οι τραυματίες αριθμούν σε 50, εκ των οποίων οι 36 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει διακομιστεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Στάρσιπ» του Όκλαντ.

Στο μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές γύρω από τζαμιά, παραμένουν δρακόντεια, υπό τον φόβο μίας νέας επίθεσης.

Η αστυνομία διευκρίνισε, τέλος, ότι προς το παρόν ποινική δίωξη έχει ασκηθεί μόνο εις βάρος του Μπρέντον Τάραντ, καθώς τα υπόλοιπα άτομα που είχαν προσαχθεί, έχουν αφεθεί ελεύθερα.

Είχε «προειδοποιήσει» τις Αρχές

Νωρίτερα, τo πρωθυπουργικό γραφείο της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε πως είχε λάβει email από τον μακελάρη, κάποια λεπτά πριν από την επίθεση.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος τύπου του γραφείου της Τζασίντα Άρντερν, Άντριου Κάμπελ, επιβεβαίωσε στο CNN ότι  το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας είχε λάβει e- mail με το «μανιφέστο» του 28χρονου Αυστραλού Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, δράστη του μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς.

O Kάμπελ δήλωσε ότι το email στάλθηκε κάποια λεπτά πριν από την επίθεση σε έναν «γενικό» λογαριασμό του προσωπικού του πρωθυπουργικού γραφείου. Όπως είπε η Τζασίντα Άρντερν, δεν είδε το επίμαχο email.

To ρατσιστικό, μισαλλόδοξο  «μανιφέστο» μίσους, που αριθμεί 87 σελίδες «ανέβηκε» και στο διαδίκτυο πριν από την επίθεση που άφησε πίσω της 50 νεκρούς.

Στη λίστα με τους παραλήπτες περιλαμβάνονται πολιτικοί όπως ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Simon Bridges και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Trevor Mallard. Οι περισσότεροι από τους άλλους παραλήπτες ήταν μέσα ενημέρωσης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

«Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους το έκανε. Δεν έλεγε ότι αυτό πρόκειται να κάνω. Δεν υπήρχε τρόπος να το σταματήσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το email ακολούθησε την συνήθη διαδικασία και το ανέφερε στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου, η οποία με τη σειρά της το ανέφερε στην αστυνομία.


Ο ήρωας που τον σταμάτησε

Όταν ο ένοπλος έκανε την εμφάνισή του στο τέμενος, σκοτώνοντας όποιον έβρισκε στο διάβα του, ο Αμπντούλ Αζίλ δεν κρύφτηκε. Άρπαζε το πρώτο πράγμα που βρήκε μπροστά του, ένα τερματικό POS και έτρεξε έξω, φωνάζοντάς στον δράστη: «Έλα εδώ!».

Ο 48χρονος Αζίζ χαρακτηρίστηκε ήρωας στη Νέα Ζηλανδία καθώς φαίνεται ότι απέτρεψε μια μεγαλύτερη σφαγή αφού κυνήγησε τον Μπρέντον Τάραντ, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει και να προσπαθήσει να φύγει με το αυτοκίνητό του.


Ο ίδιος ο Αζίζ, οι τέσσερις γιοι του οποίου βρίσκονταν μέσα στο τέμενος, μαζί με δεκάδες άλλους πιστούς, λέει ότι το ίδιο πράγμα θα έκανε ο καθένας.

Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο Αζίζ είπε ότι όταν βγήκε έξω τρέχοντας ήλπιζε ότι θα του αποσπούσε την προσοχή. Ο Τάραντ γύρισε πίσω στο αυτοκίνητό του για να πάρει ένα άλλο όπλο και ο Αζίζ εκτόξευσε εναντίον του το POS.

Τη στιγμή εκείνη, άκουσε τα δυο μικρότερα παιδιά του, ηλικίας 11 και 5 ετών, να τον παρακαλούν να γυρίσει στο τέμενος.


Με το νέο όπλο ανά χείρας, ο Τάραντ επέστρεψε και συνέχισε να πυροβολεί. Ο Αζίζ άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ώστε να μην του δίνει στόχο. Κάποια στιγμή, είδε ένα όπλο που είχε παρατήσει ο 28χρονος, το σήκωσε και πάτησε τη σκανδάλη. Το όπλο ήταν άδειο.

Ο Τάραντ έτρεξε για δεύτερη φορά στο αυτοκίνητό του, ενδεχομένως για να πάρει και τρίτο όπλο. «Μπήκε μέσα κι εγώ απλώς άρπαξα το (άδειο) όπλο και το πέταξα στο παρμπρίζ σαν να ήταν βέλος και έσπασε το τζάμι. Για αυτό φοβήθηκε» υποστήριξε ο Αζίζ.

Ο δράστης τον έβρισε και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει όλους. Αντί για αυτό όμως, έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο και έφυγε, με τον Αζίζ να τον κυνηγάει στον δρόμο. Λίγο αργότερα, δύο αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Ο Αζίζ κατάγεται από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Έφυγε από τη χώρα του σε πολύ μικρή ηλικία και έζησε ως πρόσφυγας επί 25 χρόνια στην Αυστραλία. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία πριν από μια διετία.

«Έχω ζήσει σε πολλές χώρες και αυτή εδώ είναι πανέμορφη και ειρηνική» σημείωσε.

Όπως είπε, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον ένοπλο δεν ένιωσε φόβο ή κάτι άλλο. Ήταν σαν να βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο. Και πιστεύει ότι ο Αλλάχ δεν έκρινε ότι είχε έρθει ακόμη η ώρα του να πεθάνει.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.