06.04.2020    04:22

Νίκη Ραχόι και κεντροδεξιάς στην Ισπανία – Ήττα για τους Podemos – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για κυβέρνηση στην Ισπανία

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη, ενώ ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αύξησε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 το Δεκέμβριο, απέχει αρκετά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Το χθεσινό αποτέλεσμα μοιάζει με αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, οπότε ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες. Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.image

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό

Μιλώντας σε υποστηρικτές των Podemos, ο αρχηγός της παράταξης Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα «δεν είναι ικανοποιητικό», διότι οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες. Στον αντίποδα, ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι το Λαϊκό Κόμμα αξιώνει το δικαίωμα να κυβερνήσει.

Πλήγμα, αλλά μικρότερο από ό,τι έδειχναν τα πρώτα αποτελέσματα, δέχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι υποχωρούν στις 32 έδρες, αντί για 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Αυτό σημαίνει πως μαθηματικά, και με δεδομένο ότι ουδείς θέλει τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους, υπάρχουν τέσσερα κύρια σενάρια και πολλά δευτερεύοντα που απορρέουν από αυτά.

Το πρώτο προβλέπει συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές, για πρώτη φορά στα χρονικά, αν και μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου οι Σοσιαλιστές είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά εάν ο Μαριάνο Ραχόι παρέμενε στην πρωθυπουργία.

Δεύτερον, το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να συμμαχήσει με τους Ciudadanos και να επιζητήσουν τη βοήθεια μικρών κομμάτων για να συμπληρώσουν την «παλέτα» των 176 εδρών, καθώς θα υπολείπονται μόλις επτά έδρες από την πλειοψηφία. Σε αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί η άσκηση πίεσης στους Σοσιαλιστές για ψήφο ανοχής.

Τρίτο σενάριο θέλει προσπάθεια αναβίωσης της σύμπραξης Σοσιαλιστών, Podemos και Ciudadanos, συμμαχία που είχαν επιχειρήσει να πετύχουν οι Σοσιαλιστές όταν έλαβαν διερευνητική εντολή το χειμώνα. Το εγχείρημα ωστόσο απέτυχε εξαιτίας της άρνησης των Podemos να συνεργαστούν με τους Ciudadanos.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών σε μία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς, αν και οι δύο δυνάμεις θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας, καθώς μεταξύ τους μετά βίας δεν φτάνουν καν τις 160 έδρες.

Παρά ταύτα, δεν είναι γνωστό το κατά πόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ιστορία άνω των 130 ετών, θα δεχτεί να γίνει εταίρος ενός ριζοσπαστικού κόμματος που έχει συρρικνώσει τον χώρο του κέντρου, όπου έχει κινηθεί η ισπανική πολιτική μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.

Όλα τα εν λόγω σενάρια περιπλέκονται από το ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί αφού λάβει τουλάχιστον 176 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης, όμως μόνο αν λάβει πλειοψηφία επί των ψηφισάντων σε δεύτερη ψηφοφορία.

Συνεπώς, αν οιοδήποτε κόμμα είναι διατεθειμένο να δώσει ψήφο ανοχής σε μειοψηφική κυβέρνηση που προκύπτει από οποιοδήποτε σενάριο, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει.

Με δεδομένο ότι, όπως και στις εκλογές του Δεκεμβρίου, κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει μόνο του τουλάχιστον 176 έδρες που απαιτεί η αυτοδυναμία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις.

Αν και υπήρχαν φόβοι για απάθεια των ψηφοφόρων λόγω των επαναληπτικών εκλογών, η συμμετοχή αγγίζει το 70%.

Οι κάλπες στήθηκαν υπό τη σκιά της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στη Βρετανία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους ισπανούς ψηφοφόρους.