25.05.2020    18:50

Ναι στη συμφωνία, όχι στην κυβέρνηση από τον Θεοδωράκη

Ναι στην συμφωνία όχι στην κυβέρνηση.

Αυτό ήταν συνοπτικά το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφάνισε ως μονόδρομο παρά τις οποίες επιφυλάξεις του τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Προχωρώντας μάλιστα σε μια αναδρομή δεν δίστασε να ασκήσει κριτική κατά του Αντώνη Σαμαρά «που τορπίλισε κάθε λύση και τελικά έριξε την κυβέρνηση» και να επιδοκιμάσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ¨που τόλμησε να πει αλήθειες που δεν θέλαμε να ακούσουμε».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε αντίθεση με τη Φώφη Γεννηματά που κρατά αρνητική στάση αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των ευρωπαικών παραγόντων αλλά και των διεθνών ΜΜΕ απέναντι στην διαπραγμάτευση.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ήταν μόνο ο ακροδεξιός Όρμπαν που χαιρέτησε τα συλλαλητήρια των εθνικιστών στα Σκόπια.

«Η συμφωνία βέβαια έχει προβλήματα» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα η γλώσσα της γειτονικής χώρας να μην καταγράφεται ως μακεντόνσκι, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε η εθνικότητα να καταγράφεται ως πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

«Προφανώς σε μια διαπραγμάτευση κάνεις υποχωρήσεις, διαφορετικά πας σε πόλεμο» σημείωσε και είπε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν οξύτατος κατά των ακραίων φωνών που ακούγονται με αφορμή τη συμφωνία για τα Σκόπια.

Χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή βούρκο που πρέπει να αποξηρανθεί αντί να κόβουμε με ψαλιδάκι τα χόρτα.

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο «όσα κέρδισε η Αριστερά από τα μνημόνια τώρα προσπαθεί να κερδίσει η Δεξιά από τα εθνικά θέματα».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε προσωπικά στο Πάνο Καμμένο. Τον αποκάλεσε «τυχοδιώκτη» και «επικίνδυνο» και είπε ότι δίνει λάθος πρότυπα στις ΕΔ. Απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα για την συγκυβέρνηση τους.

Θέλοντας τέλος να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ , είπε ότι αρνείται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.