Search
Close this search box.
Search

Ξεκινά η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Πριν 6 έτη

Από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του 2019 θα διαρκέσει η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Στο επίκεντρο της θα βρεθεί τόσο ο προϋπολογισμός του 2020 όσο και οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να εξακριβώνεται από πού θα προκύψει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσουν. Αυτό θα είναι και το πρώτο κρίσιμο «τεστ» της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα θα αποδειχθεί επίσης ένα δυσεπίλυτο ζήτημα.

Παρά την βεβαιότητα με την οποία ενδύουν όλες αυτές τις εξαγγελίες οι εκπρόσωποι του Μαξίμου, υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να διευκρινιστούν πριν κλείσει ο προϋπολογισμός του 2020.

Το πρώτο έχει ήδη τεθεί από το υπουργείο οικονομικών, είναι η χρήση των ποσών που θα εκταμιευτούν προς την Ελλάδα από το 2020 μέχρι και το 2022 από τα κέρδη των ομολόγων στο πρωτογενές πλεόνασμα. Χωρίς το 1,2 δισ. ευρώ που περιμένουμε από ANFA για τον επόμενο χρόνο να υπολογίζεται στο «δημοσιονομικό χώρο», είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την ΔΕΘ.

Ευτυχώς στο θέμα αυτό έχουμε, προς το παρόν, την σιωπηρή αποδοχή από τους θεσμούς. Για τον λόγο αυτό θα «παρατείνουν» την τέταρτη αξιολόγηση που δεν συνδέεται με δόση ANFA μέχρι και το τέλος του χρόνου. Έτσι, αφού το θέμα συζητηθεί και γίνει αποδεκτό και από το Eurgroup, θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως «δημοσιονομικό χώρο» για τα μέτρα του επόμενου χρόνου.

Παρόλα αυτά, εκτός από τα ANFA οι δανειστές θέλουν να υπολογίσουν και εκ των υστέρων την ετήσια επίπτωση από την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, η οποία μέχρι τώρα δεν πάει πολύ καλά σε επίπεδο συμμετοχής. Το θέμα των ρυθμίσεων θα είναι ένα από τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές θέλουν το θέμα να τελειώσει στο τέλος του μήνα, ενώ η ελληνική πλευρά προσδοκά και παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στην λειτουργία της.

Ένα δεύτερο μεγάλο αγκάθι θα είναι η νέα πάγια ρύθμιση που θέλει να προωθήσει το ΥΠΟΙΚ, μέσω της οποίας θα μπορούν να ρυθμίζονται οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις αντί από 12 έως 24 δόσεις όπως ισχύει σήμερα, σε 24 έως και 48 δόσεις. Οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν με τα τεχνικά κλιμάκια δεν ήταν θετικές, καθώς μια τέτοια ρύθμιση εκτιμούν οι δανειστές θα δημιουργήσει διαχρονικό σοβαρό πρόβλημα στα δημόσια έσοδα.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.