05.07.2020    16:59

Οι υποσχετικές Τσίπρα, οι εξαγγελίες που δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ίδιος, αλλά ο Μητσοτάκης – Η προσπάθεια του Μαξίμου να εγκλωβίσει την επόμενη κυβέρνηση

Προεκλογικού τύπου με πολλές υποσχετικές και σε βάθος 4ετίας που προφανώς δεν θα υλοποιήσει… ο ίδιος, ήταν οι εξαγγελίες Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Τσίπρας στην ομιλία του ανέφερε ότι δεν θα ανακοινώσει παροχές αλλά το όραμα του. Αλλά το όραμά του ήταν γεμάτο παροχές ή καλύτερα υποσχετικές καθώς πολλά από τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν θα τα υλοποιήσει ο ίδιος αλλά ο επόμενος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης.  Εξήγγελλε μέτρα που σχεδόν δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ίδιος αλλά η επόμενη κυβέρνηση!Ουσιαστικά ο Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα που θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης.

Τι ανακοίνωσε ο Τσίπρας

1)Μέχρι το τέλος του 2018, το κράτος θα καταβάλλει σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 δισεκ. ευρώ.

2) Μέχρι τέλος του 2018, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

3)Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

4)Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται επίσης η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

5)Το κράτος από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

6)Επίσης άμεσα θα προσληφθούν 3.000 άτομα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

7)Το δημόσιο προχωράει σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

8)Το κράτος θα επιδοτήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

9)Τέλος από 1/1/2021 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα… μέτρα

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε εξαγγελίες που ακούγονται όμορφα αλλά επί της ουσίας είναι πολύ περιορισμένης επίδρασης στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα θεσπιστούν μόνιμες φοροελαφρύνσεις 770 εκατ. ευρώ για το 2019, το φορολογικό πακέτο που ανακοινώθηκε δεν ξεπερνά για το 2019 ούτε τα 100 εκατομμύρια. Ερωτηματικό είναι και το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ας δούμε, αναφέρει το Capital.gr,  μια μία τις εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις και τι πραγματικά σημαίνουν αυτές για τους φορολογούμενους:

-Μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες και μάλιστα σε δυο δόσεις με την πρώτη από την 1-1-2019. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ετήσιο ΕΝΦΙΑ έως 100 ευρώ πληρώνουν περίπου 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες. Έτσι ακόμη και αν η κυβέρνηση επέκτεινε την φοροαπαλλαγή σε 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες αντί για τους 1,2 εκατ. που ανακοίνωσε το ετήσιο όφελος για αυτούς θα ήταν το πολύ έως 50 ευρώ. Μάλιστα επειδή η ελάφρυνση αυτή θα δοθεί σε δυο δόσεις τότε το όφελος είναι έως 25 ευρώ ετησίως… Για την μεγάλη ομάδα των μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων που πληρώνουν σημαντικά ποσά λόγω ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση. Η μόνη που υπάρχει είναι αυτή των αντίμετρων που έχουν θεσπιστεί για το 2020 αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020 που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα πραγματοποιήσει. Ούτως ή άλλως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή πιθανόν μετά τις εθνικές εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πραγματοποίησή τους τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάφρυνση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργό δεν κοστίζει δημοσιονομικά περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και 500 ευρώ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων. Οι περισσότεροι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και εξαιρούνται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος. Έτσι, η απαλλαγή που εξαγγέλθηκε αφορά ελάχιστο αριθμό αγροτών. Όσο για τις ανενεργές επιχειρήσεις η εξαγγελία της απαλλαγής είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου καθώς υπάρχει ήδη η δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών για ανενεργές επιχειρήσεις με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πιθανόν η εξαγγελία να αφορά την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος λόγω μη ύπαρξης εσόδων και εξόδων, αλλά με διατήρηση των βιβλίων. Λόγω, όμως, της προσπάθειας αποφυγής του τέλους επιτηδεύματος οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν κλείσει ήδη ανενεργά μπλοκάκια και επιχειρήσεις.

-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά τέσσερις μονάδες από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019. Ουσιαστικά εξαγγέλθηκε η μείωση κατά μία μονάδα από το 29% στο 28% του συντελεστή για τη χρήση 2019 με το σχετικό όφελος για τις επιχειρήσεις να φανεί από το 2020 στην εκκαθάριση του φόρου τους για την προηγούμενη χρήση. Να σημειωθεί ότι το πακέτο των φορολογικών αντίμετρων προβλέπει την εφάπαξ μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% από το 2020 αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Πρόκειται για επιλογή σαφώς πιο συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού.

-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την 1-1-2021. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ εξαγγέλθηκε ότι θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 12%. Η εξαγγελία δεν αντέχει σε ουσιαστική κριτική διότι η εφαρμογή της έχει πολλές αβεβαιότητες και προϋποθέσεις. Επιπλέον η εφαρμογή της τοποθετείται χρονικά στο μέσον την θητείας της επόμενης κυβέρνησης…

Θέλει να κάνει από τώρα… αντιπολίτευση!

Σειρά από πολιτικές νάρκες, στα πεδία της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και των θεσμών, τοποθετεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα στις προσεχείς εκλογές, είτε αυτές πραγματοποιηθούν τον Μάιο είτε σε άλλο χρόνο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή σε ανάλυσή της, βασικός στόχος του Μαξίμου είναι, ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, να συγκεντρώσει ποσοστά στην περιοχή του 25%, οπότε να καταστεί κυρίαρχος πόλος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και παράλληλα, να αποτρέψει την αυτοδυναμία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν αυτό επιτευχθεί, θεωρείται πολύ πιθανή η συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μονοπωλήσει, επί της ουσίας, τον χώρο της αντιπολίτευσης, έχοντας αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση ένα «υπονομευμένο» πολιτικό περιβάλλον.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί

Ειδικότερα, στην οικονομία, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί:

Πρώτον, τα μέτρα που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση για περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Ακόμη και εάν ο κ. Τσίπρας επιτύχει, μέσω της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, την αναστολή της περικοπής των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, αποτελεί ερώτημα εάν θα υπάρχει η δυνατότητα αυτή να επεκταθεί και για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, είναι ζητούμενο κατά πόσον θα μπορεί να συνεχιστεί ένα καθεστώς συντάξεων «δύο ταχυτήτων», όπως συμβαίνει τώρα με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Παράλληλα, ακόμη και εάν γίνει δεκτό από τους εταίρους το αίτημα να μη μειωθούν οι συντάξεις, για τη μείωση του αφορολογήτου προεξοφλείται πως θα υπάρξει απόλυτη επιμονή, καθώς θεωρείται κομβικό διαρθρωτικό μέτρο λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και θα πρέπει να εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020.

Δεύτερον, τη σχεδιαζόμενη από το Μαξίμου προνομοθέτηση των παροχών που θα εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας, με βάση τα υπερπλεονάσματα μέχρι το 2022. Πρόκειται για ένα ποσόν της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις και δοθούν τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, το «πακέτο» Τσίπρα θα προσεγγίσει τα 7 δισ. ευρώ. Είναι προφανές πως η προνομοθέτηση των μέτρων δεν είναι μόνο ένα προεκλογικό όπλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει, πρωτίστως, στο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, εάν ακυρώσει τις παροχές Τσίπρα προκειμένου να αλλάξει το μείγμα πολιτικής.

Τρίτον, την άρνηση του κ. Τσίπρα να συμφωνήσει σε προληπτική γραμμή στήριξης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά και τη χαμηλή πτήση στην οποία έχει οδηγήσει την οικονομία η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, καθώς και η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κατά τα επόμενα χρόνια.

Απαγορευτικά επιτόκια

Ως γνωστόν, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι επί του παρόντος απαγορευτικά και είναι άγνωστο εάν θα αποκλιμακωθούν εν μέσω μιας μακράς και με πρωτόγνωρη οξύτητα προεκλογικής περιόδου, όπως τη σχεδιάζει το Μαξίμου. Επίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ισχνοί, ενώ ακόμη και εάν ο κ. Μητσοτάκης επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του, για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, ο χρόνος «ωρίμανσης» ώστε τα οφέλη να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία εκ των πραγμάτων δεν θα είναι σύντομος.

Η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Παράληλα, όμως, στον δρόμο προς την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο κράτος και στους θεσμούς. Τον επόμενο μήνα, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, θα κατατεθεί η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ετσι, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να προτείνει ως αναθεωρητέα εμβληματικά άρθρα, όπως για παράδειγμα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, η αποχώρηση του κ. Κοντονή λέγεται πως σχετίζεται με αλλαγές στη Δικαιοσύνη, με «βάθος» πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Τέλος, εμφανής είναι η πολιτική στόχευση της επιλογής του κ. Τσίπρα για γραμματείς στα υπουργεία με τετραετή θητεία, ώστε να υπάρχουν «θύλακοι» του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος και μετά τις επόμενες εκλογές. Στην ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, υιοθετήθηκε η απλή αναλογική για τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε το κυβερνών κόμμα να έχει λόγο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, παρότι οι δυνάμεις του στον συγκεκριμένο χώρο είναι ισχνές.