05.07.2020    14:16

Ο Γλαύκος «αλλάζει» την ανατολική Μεσόγειο – Αξία μεταξύ 30 – 40 δισ. δολαρίων έχει το κοίτασμα – Reuters: Γιατί μπορεί να αργήσει η εξόρυξη

Η ExxonMobil έκανε άλλη μία «γιγαντιαία» ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς ανακάλυψε το δυνητικό κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά λόγω δυσκολιών στις υποδομές και γεωπολιτικών διαμαχών, η εξόρυξη μπορεί να αργήσει να ξεκινήσει, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Η Exxon, μαζί με την συνεργάτη της Qatar Petroleum, εκτιμούν ότι η εμβέλεια του αποθέματος είναι 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (ΤΚΠ), παρόμοια με εκείνη των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Καλυψώ», τα οποία είχαν βρεθεί επίσης σε κυπριακά ύδατα.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της περιοχής αυξήθηκε λόγω παλαιότερων κοιτασμάτων που απέδωσαν καρπούς. Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», το οποίο βρέθηκε το 2010 και περιείχε απόθεμα 22 ΤΚΠ, θα γίνει ενεργό τον Νοέμβριο, ενώ το κοίτασμα «Zohr» που βρέθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 με απόθεμα 30 ΤΚΠ, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δύο ετών», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Κασπία Θάλασσα, Τρίσταν Ασπρεϊ, δήλωσε ότι η εταιρία θα αναλύσει τα δεδομένα από το κοίτασμα «Γλαύκος-1». Η Exxon κατέχει το 60 τοίς εκατό του «τεμαχιού 10», ενώ η Qatar Petroleum κατέχει το υπόλοιπο.

Η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie, συγκρίνοντας τα ευρήματα με αυτά που βρέθηκαν από την ιταλική ENI και την γαλλική Total στο κοίτασμα «Καλυψώ», το οποίο εμπεριέχει 6,4 ΤΚΠ εκτιμά ότι τα ανακτήσιμα αποθέματα της Exxon από το κοίτασμα θα είναι 4,55 ΤΚΠ.

«Ο Γλαύκος είναι γιγαντιαίο κοίτασμα. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της χρονιάς», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μόρις, υψηλόβαθμος αναλυτής της Wood Mackenzie. «Εδραιώνει την θέση της ανατολικής Μεσογείου ως μία από τις κορυφαίες περιοχές για έρευνα», πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές LNG

Οι νέες ανακαλύψεις ωθούν την Αίγυπτο, η οποία έχει την δυνατότητα υγροποίησης του φυσικού αερίου κάνοντας το ικανό για εμπόριο LNG, να προσπαθήσει να κατοχυρώσει την θέση ως κεντρικός παίκτης της περιοχής. Προσφέρει επίσης και ένα βαθμό ενεργειακής ασφάλειας στο Ισραήλ.

Την ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα μπορούσε να περιπλέξει η διαμάχη της κυπριακής κυβέρνησης με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει στην Κύπρο το δικαίωμα εξόρυξης των κοιτασμάτων.

Η εξόρυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το 2011 έχει καθυστερήσει, καθώς οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία επαναδιαπραγματεύονται με την κυβέρνηση.

Αμφισβητείται επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα εκμεταλλευθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το αέριο πρέπει να σταλεί στην Αίγυπτο για να υγροποιηθεί και στην συνέχεια να μεταφερθεί στα δεξαμενόπλοια.

Ο Μόρις υποστηρίζει επίσης ότι ο τρόπος εμπορικής διαχείριση του τεμαχίου της Exxon δεν είναι «ξεκάθαρος».

«Υπάρχει περιορισμένος χώρος στις τοπικές αγορές και τις υπάρχουσες εξαγωγικές υποδομές. Η ένταση είναι ανεπαρκής ώστε η ExxonMobil και η Qatar Petroleum να τροφοδοτήσουν μία διπλή εγκατάσταση LNG, που ήταν και ο στόχος τους», τόνισε.

Ο Μόρις δήλωνει ότι η Exxon ίσως συνεργαστεί με τις εταιρίες που βρήκαν το κοίτασμα «Καλυψώ», Eni και Total. «Μία από κοινού ανάπτυξη θα βοηθούσε ώστε δυνητικά να παραχθεί αρκετό αέριο για να στηριχθεί μια νέα εγκατάσταση LNG», υποστήριξε.

H αξία του κοιτάσματος αερίου

Αξία μεταξύ 30 – 40 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως έχει το κοίτασμα που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ και το οικόπεδο του «Γλαύκου», σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος σε ρεπορτάζ της.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ανακάλυψη παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς θεωρούν ότι το κοίτασμα είναι ικανό να λύσει το ενεργειακό της Κύπρου για τα επόμενα 200 χρόνια.

Ρεπορτάζ εν τω μεταξύ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων.

Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τονίζεται στο δημοσίευμα.