21.02.2020    03:53

«Πράσινο» από το EWG για τη δόση – Δεν μένει τίποτα από τα χρήματα στην Ελλάδα

Θετική εισήγηση για την εκταμίευση της υποδόσης 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έδωσε το Euro-working Group, που συνεδρίασε στη Φινλανδία.

Το EWG έκρινε ότι η χώρα μας έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και ότι δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες από την ελληνική πλευρά.

Το «πράσινο φως» από το EWG συνιστά το πρώτο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία αποδέσμευσης των χρημάτων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ψηφίσουν για την εκταμίευση τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου σήμερα θα συνεδριάσει για το θέμα η επιτροπή προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια, η εκταμίευση των χρημάτων θα τεθεί στο Eurogroup, που συνεδριάζει στις 16 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

Πάντως, ούτε για «ζήτω» δεν φτάνει η δόση που θα δοθεί στη χώρα μας, για να εξοφληθούν όσοι τους χρωστάει το δημόσιο.
Η πρώτη υποδόση  που ετοιμάζει το Eurogroup, σκοπό έχει  να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου, αλλά και ένα μέρος ​μόνον από τα 6,7 δισ. συνολικά που χρωστά το Δημόσιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Οι δανειστές τους επόμενους μήνες θα πάρουν τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ, αφού πρέπει να πληρωθούν δόσεις και τόκοι, όπως:

  • Στις 7 Ιουνίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 13 Ιουλίου 449 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 20 Ιουλίου 2,3 δις ευρώ προς την ΕΚΤ
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 19 Σεπτεμβρίου 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ

Συνεπώς μένουν περίπου 1,8 δισ. τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πάνε σε ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, στις οποίες χρωστάει χρήματα το ελληνικό δημόσιο.

Απομένουν άλλα 2,8 δισ. που θα δοθούν σταδιακά ως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, με όρους και νέα προαπαιτούμενα (όπως πχ μόνιμες περικοπές για να να μην κοπούν οι αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια) και τότε θα κριθούν και οι δύο εκκρεμότητες που παρέμειναν  ανοικτές για την δόση του Ιουνίου.

Τη βεβαιότητά του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης στήριξης για την Ελλάδα εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισεκ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισεκ. θα δοθούν άμεσα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup.