03.04.2020    20:29

Προανακριτική για Novartis: Αναζητούν τον «Σαράφη», αναμένουν την «Κελέση» – Τι λένε εισαγγελικές πηγές για το ένταλμα

Eν αναμονή εξελίξεων στην υπόθεση Novartis καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης οι άνδρες της ασφάλειας δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ούτε και μετά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του.

Στο μεταξύ μαίνεται σφοδρή η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά και την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο facebook, όπου μίλησε για θεσμική εκτροπή στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιτέθηκε εκ νέου και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπάρχει ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακατεύεται στο έργο της επιτροπής με σημαντικά ψέματα όπως η επίκληση κοινοτικής οδηγίας που δεν υπάρχει». «Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία. πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το μεσημέρι το κλιμάκιο της Προανακριτικής, θα βρίσκεται και πάλι στη ΓΑΔΑ είτε για να εξετάσει τον «Μάξιμο Σαράφη» -αν εμφανιστεί-  είτε για να εξετάσει τον έτερο προστατευόμενο μάρτυρα  με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Η ίδια με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Πάντως, τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

Στο θέμα μάλιστα αναφέρθηκε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι «το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι φυσική μαρτυρία, δεν είναι παρακολούθηση, είναι προστασία της ταυτότητας. Δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας επειδή «έχασε» τον μάρτυρα από τα χέρια της. Υπάρχει ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ταυτότητά του. Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη. Έχει ζητηθεί να κλητευθεί ο μάρτυρας, περιμένουμε την προανακριτική να πάρει τις αποφάσεις».

«Οι διαδικασίες δεν λήγουν μπορούν οι μάρτυρες να κλητευθούν και στο μέλλον. Θα αναμένουμε το πόρισμα της προανακριτικής πριν η κυβέρνηση λάβει τις αποφάσεις της, είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στον Αρειο Πάγο

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, κατέθεσαν η  Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας

Στην επιστολή – αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, και ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής  που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του  προστατευομένου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση σε περίπτωση που όπως  όλα δείχνουν ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Τι λένε οι εισαγγελικές πηγές

Η έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα που δεν προσήλθε χθες Τρίτη ενώπιον της, θεωρείται, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο, ως νόμιμη καθώς προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με τον Σκάι, τόνιζαν όμως, ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ άφηναν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.