H συζήτηση για το τι επιπτώσεις θα έχει στο εισόδημα των μισθωτών η αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την περχόμενη μείωση του αφορολογήτου έχει ήδη ξεκινήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η όποια πρόβλεψη καθώς κανείς –ούτε καν η κυβέρνηση- δεν έχει τα στοιχεία στα χέρια της. Ποιες απαντήσεις μπορούν να δοθούν αυτή τη στιγμή;
Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ λίγοι εργαζόμενοι από αυτούς που θα πάρουν αύξηση στο εισόδημά τους, θα δουν παρακράτηση φόρου στο μηνιαίο εκκαθαριστικό.
Έτσι, γι’ αυτούς, το πραγματικό ερώτημα είναι το αν θα συμμορφωθούν οι εργοδότες για να κάνουν αυτή την αύξηση. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι αν υπάρξει η μείωση του αφορολόγητου, τότε ναι, θα υπάρξει και παρακράτηση φόρου η οποία για τα δεδομένα του νέου κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στα 31 ευρώ τον μήνα. Άρα ακόμη και στην περίπτωση μείωσης του αφορολογήτου, το εισόδημα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα παραμείνει ενισχυμένο σε σχέση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2019.
Όσον αφορά στο ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου δολαρίων –δηλαδή το αν θα προχωρήσει ή όχι η μείωση του αφορολογήτου- η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: υπομονή μέχρι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020. Μέχρι τότε, θα γίνουν πολλά.
To 2020 και η απόφαση για τη μείωση του αφορολογήτου μπορεί να περιμένει. Στο ερώτημα αν η εφορία θα βάλει «χέρι» στον νέο κατώτατο μισθό, η απάντηση είναι η εξής:
1. Για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών αλλά και για όσους θα προσληφθούν χωρίς να έχουν κάποια προϋπηρεσία, δεν θα υπάρχει παρακράτηση φόρου. Έτσι, τα μεικτά θα διαμορφώνονται στα 650 ευρώ και τα καθαρά στα 546 ευρώ καθώς θα αφαιρούνται μόνοι οι ασφαλιστικές εισφορές (104 ευρώ). Ακόμη και αν υπάρχει το επίδομα γάμου, και πάλι δεν θα προκύπτει παρακράτηση φόρου. Τα καθαρά θα διαμορφώνονται στα 600,68 ευρώ αλλά θα είναι και πάλι αφορολόγητα
2. Αν υπάρχει μια τριετία, (δηλαδή προϋπηρεσία από 4-6 έτη στον ίδιο εργοδότη πριν από το 2012 γιατί έκτοτε ο χρόνος έχει παγώσει) για τους άγαμους δεν θα υπολογίζεται παρακράτηση φόρου ενώ για τους έγγαμους θα επιβάλλεται φόρος 8,45 ευρώ σε μηνιαία βάση.
3. Στις δύο τριετίες, για τον άγαμο δεν επιβάλλεται φόρος σήμερα αλλά από τον Φεβρουάριο θα επιβάλλεται το ποσό των 8,45 ευρώ. Αν μάλιστα ο εργαζόμενος είναι παντρεμένος, τα 5,09 ευρώ που επιβάλλονται τώρα, θα γίνουν 20,46 ευρώ.
Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται με δεδομένο ότι η έκπτωση φόρου θα διαμορφώνεται στα 1900 ευρώ κάτι που θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αν από το νέο έτος η έκπτωση μειωθεί στα 1250 ευρώ; Τότε θα συμβεί το εξής. Ο μισθωτός του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ ο οποίος θα παίρνει 546 ευρώ στα χέρια του, θα δει και πάλι τις καθαρές αποδοχές του να μειώνονται στα επίπεδα των 515 ευρώ. Δηλαδή, θα χάσει 31 ευρώ τον μήνα. Όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί με αποδοχές υψηλότερους του κατώτατου μισθού, θα χάσουν ακόμη και 50 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: thetoc.gr