04.07.2020    22:08

Π. Ρήγας: Καμία αγωνία για τα έσοδα – Υστέρηση και τον Αύγουστο

Καμία αγωνία, κανένας προβληματισμός για τα έσοδα, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του «κόφτη» λόγω της τρύπας του Ιουλίου.

«Δίνεται πολύ μεγάλη μάχη να τηρηθούν όλα όσα έχουμε δεσμευθεί», είπε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε ότι την προηγούμενη περίοδο τα έσοδα ήταν αυξημένα.

Για τον λόγο αυτόν είπε ότι είναι καλύτερο «να δούμε το σύνολο των εσόδων, να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά».

Με χθεσινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες περί σημαντικής υστέρησης εσόδων κατά τον Ιούλιο.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών -οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά τις 10 Αυγούστου- δείχνουν τα εξής:

1. Οι εισπράξεις του Ιουλίου πριν από την αφαίρεση των επιστροφών φόρου διαμορφώθηκαν στα 5,242 δισ. ευρώ, έναντι 5,575 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για τον 7ο μήνα του χρόνου. Δηλαδή, σε επίπεδο εσόδων προ επιστροφών φόρου, υπήρξε υστέρηση 333 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Με εξαίρεση τον Ιανουάριο (η χρονιά ξεκίνησε με απόκλιση 101 εκατ. ευρώ στα έσοδα πριν από την αφαίρεση των επιστροφών φόρου), όλοι οι υπόλοιποι μήνες είχαν εμφανίσει μέχρι τώρα υπέρβαση έναντι των στόχων. Έτσι, σταδιακά χτίστηκε υπέρβαση της τάξεως των 954 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων μέχρι και το τέλος Ιουνίου, καθώς συσσωρεύτηκαν εισπράξεις 22,429 δισ. ευρώ έναντι στόχου 21,475 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη της υστέρησης του Ιουλίου, αυτό το «μαξιλάρι» στα έσοδα προ επιστροφών περιορίστηκε, από τα 954 εκατ. ευρώ, στα 621 εκατ. ευρώ.

2. Οι επιστροφές φόρου έχουν ξεπεράσει τον στόχο στο 7μηνο κατά 360 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο, επιστράφηκαν φόροι 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ περισσότερα. Η χώρα έχει αναλάβει πλέον μνημονιακή υποχρέωση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις επιστροφές φόρου, κάτι βεβαίως που «χτυπάει» στον προϋπολογισμό σε επίπεδο καθαρών εσόδων. Στο επτάμηνο, οι επιστροφές έφτασαν σε 1,86 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ. ευρώ.

3. Στα έσοδα, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρου -ουσιαστικά στα καθαρά φορολογικά έσοδα-, η υστέρηση τον Ιούλιο έφτασε στα 513 εκατ. ευρώ. Με τον στόχο να έχει προσδιοριστεί στα 5,367 δισ. ευρώ -ο υψηλότερος στόχος σε επίπεδο μήνα για ολόκληρη τη χρονιά-, οι εισπράξεις έφτασαν τελικώς στα 4,854 δισ. ευρώ. Μέχρι και τον Ιούνιο υπήρχε υπέρβαση του στόχου των καθαρών εσόδων κατά 774 εκατ. ευρώ, ποσό που περιορίστηκε -όπως προαναφέρθηκε- στα 261 εκατ. ευρώ στο 7μηνο.