05.07.2020    15:52

Ρουμανικές αντιδράσεις κατά του Γιούνκερ

Οξεία κριτική άσκησαν Ρουμάνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, σε Ευρωπαίους ομολόγους τους, για την αντιμετώπιση της Ρουμανίας ως «κράτους δεύτερης κατηγορίας», καθώς το Βουκουρέστι ετοιμάζεται να αναλάβει σήμερα την προεδρία της Ενωσης.

Σε χθεσινή ανάρτηση στο Twitter, ο Μιχάι Φιφόρ, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κατήγγειλε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ρουμανία βρίσκεται υπό καθεστώς ευρωπαϊκής επιτήρησης. Η Ρουμανία αντιμετωπίζεται από ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως χώρα δεύτερης κατηγορίας», έγραψε ο Φιφόρ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ρουμάνος πολιτικός αναφερόταν στις δηλώσεις του Γιούνκερ, που περιλαμβάνονταν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Η Ρουμανία είναι καλά προετοιμασμένη τεχνικά, εν μέρει χάρη στη βοήθεια της Κομισιόν. Πιστεύω, όμως, ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα τι σημαίνει η ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης.

Η επιτυχία κάθε διαπραγματευτικής προσπάθειας απαιτεί την ικανότητα να ακούς προσεκτικά το συνομιλητή σου και την αποφασιστικότητα να παραμερίζεις τις εθνικές σου επιδιώξεις», ανέφερε στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που πλήττουν τη Ρουμανία, όπως τη σοβούσα αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου της χώρας Κλάους Ιοχάνις και του επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντρανέα.

Τον περασμένο μήνα, ο Ιοχάνις είχε δηλώσει ότι η Ρουμανία δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., προκαλώντας την αντίδραση του Ντρανέα, ο οποίος κάλεσε κοινοβουλευτικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών να ασκήσουν δίωξη για εσχάτη προδοσία στον πρόεδρο για τις δηλώσεις του αυτές.

Στους έξι μήνες της ρουμανικής προεδρίας, η Ενωση θα κληθεί να διαχειριστεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο την άνοιξη.