06.08.2020    05:00

Σήμερα η «ώρα της κρίσης» για τις τράπεζες – Ανακοινώνονται τα stress test

Λίγο μετά τις 11.30 σήμερα θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Εξέτασης Ποιότητας Ενεργητικού (Asset Quality Reviews – AQRs), των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σύνολο των κεφαλαίων, βασικό και ακραίο σενάριο, τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες έχει η Eurobank (2,2 δισ. ευρώ) και έπεται η Alpha Bank (2,5 – 2,6 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το βασικό σενάριο οι μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες τις έχει η Alpha και ακολουθεί η Eurobank.

Στόχος των πάντως η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθεί πλήρως το ενδεχόμενο bail in και φυσικά η μάλλον τρομακτική πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ τοποθετεί το αμερικανικό δίκτυο CNBC τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, χωρίς, πάντως, να εξηγεί πως καταλήγει στο εν λόγω συμπέρασμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά της κατάστασης στην οποία βρίσκεται τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και η οικονομία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν τα stress tests από την ΕΚΤ.

Τονίζεται ότι το ποσό των 14 δισ. ευρώ αφορά το «ακραίο» σενάριο που έχει εξετάσει η ΕΚΤ, ενώ αντίστοιχα στο «απόλυτα ήπιο» σενάριο το ποσό υποχωρεί στο επίπεδο των 4,5 δισ. ευρώ.