Όπως φαίνεται, το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών είναι άγνωστο και μάλλον θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
Οι επικεφαλής των δανειστών ακύρωσαν το εισιτήριο επιστροφής προς την Αθήνα που είχαν βγάλει αυτήν την εβδομάδα, μετά την αρνητική εισήγηση που έκαναν σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον οι τεχνοκράτες του EuroWorking.
Κυβέρνηση και δανειστές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο προσέγγισης στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού», δηλαδή για το ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προσήλθε στη συνεδρίαση με τη γνωστή ελληνική πρόταση ότι η «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό δεν ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι την προσδιορίζουν στο 1,9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ την ανεβάζει σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειστές όχι μόνο δεν συμφωνούν με την Αθήνα, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Όπως όλα δείχνουν, η ματαίωση της επιστροφής του κουαρτέτου στην Ελλάδα πάει πίσω την αξιολόγηση, αλλά και τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να λάβει η χώρα μας για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Οι πιστωτές γνωρίζουν πως όσο αδειάζει η κλεψύδρα, τόσο η ελληνική πλευρά θα επείγεται για συμφωνία, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις.
Όπως διέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί προσωπικά στην πρόεδρο του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να παρέμβει και να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί.
Όπως ανέφερε παράγοντας των Βρυξελλών, «παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ», ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%.
Παράγοντας της κυβέρνησης, από την άλλη διέψευσε τις εκτιμήσεις του Ταμείου, λέγοντας πως «οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση και η Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.