07.08.2020    15:54

Σε «βαρύ» κλίμα η έκτακτη Ιεραρχία – Αποχώρησαν Χρυσόστομος Μεσσηνίας και Δανιήλ Καισαριανής – Ένταση και με Ναυπάκτου και Καλαβρύτων

Συνεδριάζει σε «βαρύ» κλίμα από το πρωί της Παρασκευής η έκτακτη Ιεραρχία στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε μετά την «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Δύο μητροπολίτες ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησαν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Ο κ. Χρυσόστομος έφυγε δυσαρεστημένος γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεψε παρεμβάσεις στο θέμα της μισθοδοσίας, ενώ ο κ. Δανιήλ αποχώρησε μετά από έντονη διαφωνία του με στενό συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου.

O μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε από τη συζήτηση, σαφώς ενοχλημένος. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγελώντας τυπικά τη διαδικασία.

Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Την ίδια ώρα, ένταση επικράτησε όταν τουλάχιστον τέσσερις μητροπολίτες που θέλησαν να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους και δεν τους επετράπη. Συγκεκριμένα, στον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τον Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Πειραιώς Σεραφείμ αλλά και σε άλλους μητροπολίτες που φέρεται να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία με το Κράτος.

Επεισόδιο φαίνεται να υπήρξε και με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Αναφορικά με τον Ναυπάκτου Ιερόθεο η σύγκρουση ήταν γιατί είπε ότι δεν χρειάζεται να συσταθεί άλλη επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή που υπήρχε επί Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος τους είπε ότι ο μοναδικός διάλογος που μπορεί να γίνει είναι για την περιουσίας, αλλά κανένας για το μισθολογικό των κληρικών. «Εχει τελειώσει το θέμα», φέρεται να τους είπε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους.

Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θέλει από τη συνεδρίαση να βγάλει ένα κείμενο με πλειοψηφία το οποίο θα λέει ότι γίνεται αποδεκτή η συμφωνία των 15 σημείων με Τσίπρα, θα παραπεμφθεί σε μια νομοπαρασκευστική επιτροπή για να γίνουν βελτιώσεις προτού γίνει νόμος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο χώρος όπου συνεδριάζουν οι Συνοδικοί είναι αποκλεισμένος και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν γεγονός που καθιστά δύσκολη και την πληροφόρηση για τα γεγονότα. Επίσης έξω από το κτίριο υπάρχει αστυνομική δύναμη ενώ για πρώτη φορά δε δόθηκε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, αλλά υπήρξαν διαρροές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται αφού έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν περισσότεροι των είκοσι μητροπολιτών.

Οι Μητροπολίτες, όπως φανερώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους την αντίθεση τους τόσο στο θέμα της ουδετερότητας της Πολιτείας απέναντι στην Εκκλησία όσο και στην διαγραφή των ιερέων από το Δημόσιο και την υπαγωγή τους στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά τις αντιδράσεις ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά η βάση για μια συζήτηση και ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ανακοινωθεί αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι θέσεις των ιερέων όσο και των Μητροπολιτών. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζει τη συνεδρίαση της η Ιεραρχία ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιεπίσκοπου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».