25.05.2020    18:31

Σκοπιανό: Θολό το τοπίο ενώ ο χρόνος τελειώνει – Τα εμπόδια, η αλλαγή του ονόματος και το «μετέωρο» τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ

Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της.

Mε αυτή την διπλωματική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος χώρας δίνει συνέχεια στο μπαράζ ανακοινώσεων για το ονοματολογικό, χωρίς όμως να εξηγεί κάτι περαιτέρω που θα ξεδιαλύνει το τοπίο.

Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται πως «οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος» προσθέτοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

Με το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών να είναι ακόμα στον αέρα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπόδια νομικής φύσεως.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Μπουγιάρ Οσμάνι αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα DUI, αναφέρθηκε στις διαφορές στις προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να οδηγεί τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο.

Η τελευταία ανακοίνωση της ΠΔΓΜ αναφέρει άλλωστε πως «η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα» προσθέτει.

Ο… εξαφανισμένος Ντιμιτρόφ

Την αλλαγή της ονομασίας που συμφωνήθηκε με τα Σκόπια, από Severna Macedonija σε North Macedonia, φαίνεται να αποφάσισαν οι εμπλεκόμενες πλευρές με παρότρυνση του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

Επί της ουσίας μεταφράζεται το «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στα αγγλικά κι όχι σε διαφορετική γραφή. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την πιθανότητα οριστικού ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις.
Κάθε ημέρα που περνά και κάθε ώρα που δεν γίνεται το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Τσίπρα, επιβεβαιώνει όσους λένε ότι δεν είναι περισσότερες οι πιθανότητες για συμφωνία απ’ ότι για αδιέξοδο και για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις από τα Σκόπια έδειξαν ότι στο εσωτερικό της χώρας πράγματι επικρατεί αναβρασμός καθώς ένα μεγάλο τμήμα των εθνικιστών έχει ακόμη τη δύναμη να μπλοκάρει τις εξελίξεις.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τηλεφώνημα δεν μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες, είναι φανερό ότι το δίπολο Ιβανόφ – Ντιμιτρόφ, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών δηλαδή, είναι ισχυροί και μπορούν να προκαλούν αναβολή της όποιας συμφωνίας.
Ακόμη και η κατηγορία ξένων (δηλαδή ελληνικών) ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεν μπορεί να σταθεί εύκολα.