25.05.2020    18:20

Σκοπιανό: Oύτε ένα τηλεφώνημα – Ζάεφ: Σύντομα λύση για το όνομα

Αλλη μία μέρα χωρίς το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κύλησε χθες.

Ο κ. Ζάεφ δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του η τηλεφωνική επικοινωνία να γίνει σήμερα, ενώ διαφοροποιημένο εμφανίσθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που μετέδιδε κλίμα περαιτέρω καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Oι νέες δηλώσεις του

Αισιόδοξος για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σύντομα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα επιλυθεί σύντομα, δήλωσε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το πρακτορείο Mia της γειτονικής χώρας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. Όπως πρόσθεσε, θα επιθυμούσε να μιλήσει ακόμα και αύριο με το κ. Τσίπρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.

Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα και για τις δύο πλευρές και στάθηκε στην ανάγκη η συμφωνία που θα προκύψει να είναι βιώσιμη.

Νωρίτερα, την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εν εξελίξει εργασίες ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια στο ζήτημα της ονομασίας και την ετοιμότητα της Κομισιόν να στηρίξει ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα η κ. Μογκερίνι, με τον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουζάρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ συζήτησαν για την πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο την ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Υπενθυμίζεται πως στην ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έγραψε πως «την Πέμπτη ή την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία», ενώ επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ανέφερε πως το «ραντεβού» Τσίπρα – Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί στο ελληνικό τμήμα της λίμνης Μικρής Πρέσπας.

Σε ανακοίνωσή της το μεσημέρι η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φέρει ακέραιη προσωπική ευθύνη, αν συναινέσει σε μια συμφωνία που θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας», ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι αρνείται να ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την κ. Μιλοσόσκι.

«H Νέα Δημοκρατία, δια του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου, ζήτησε χθες στις 5.45 το απόγευμα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο των Εξωτερικών για τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος να δεσμεύσει τη χώρα με μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Μέχρι την ώρα που εκδίδεται η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να παράσχει οποιαδήποτε ενημέρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε στην ανακοίνωσή της Πειραιώς και επεσήμανε ότι  «προφανής στόχευση των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είναι να οδηγήσουν την χώρα και τους πολίτες προ τετελεσμένων».

«Προειδοποιούμε τον Πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά: Δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα και θα φέρει ακέραιη προσωπική ευθύνη, αν συναινέσει σε μια συμφωνία που θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας» κατέληξε η ανακοίνωση του κόμματος.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «δεν είναι αρμόδιο, ούτε είναι καθήκον του να ενημερώνει τη Νέα Δημοκρατία για δηλώσεις της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ (VMRO), αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΛΚ, στο οποίο οφείλει να απευθυνθεί».

Το ΥΠΕΞ συνέστησε στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Μόναχο «να βρει χρόνο να ενημερωθεί από τους φίλους του στο VMRO, καθώς και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ για τις δηλώσεις του στα Σκόπια».

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν επίσης ότι «την επόμενη, δε, φορά που η Νέα Δημοκρατία θελήσει ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, καλό θα ήταν να το ζητήσουν ευθέως, ως οφείλουν, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία του εθνικού θέματος με τα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς αρνείται να απαντήσει στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αν ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ερώτημα που του διαβιβάσθηκε θεσμικά και αρμοδίως, ήδη από χθες, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, «αντί να απαντήσει ο κ. Κοτζιάς στο πολύ συγκεκριμένο αυτό ερώτημα, καταφεύγει σε αστείες υπεκφυγές και με το γνωστό αλαζονικό και θρασύ ύφος του παραπέμπει με τρόπο πρωτόγνωρα ανεύθυνο τη Ν.Δ. να ενημερωθεί από την σκοπιανή αντιπολίτευση».

Η Ν.Δ., σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη «επαναφέρει, λοιπόν, και δημοσίως το ερώτημα που έχουν όλοι οι πολίτες: Προτίθεται ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τις επόμενες ημέρες τον κ. Ζάεφ και να δημιουργήσει τετελεσμένα για την χώρα και τους Έλληνες χωρίς να έχει πολιτική νομιμοποίηση;».

«Θα απευθύναμε το ίδιο ερώτημα και στον κ. Καμμένο, αλλά είναι μάλλον προφανές ότι ο κ. Κοτζιάς δεν έχει ενημερώσει ούτε εκείνον», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.