27.05.2020    02:32

Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Συντριπτική η διαφορά και στην παράσταση νίκης

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο με 24,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 16,5%. Στην τρίτη θέση ισοψηφούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 6,5%, ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ και Ποτάμι με 2,5% έκαστο. Το 4% των ψηφοφόρων συγκεντρώνουν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και η Ένωση Κεντρώων.

gallup_skai11

Συντριπτική και η παράσταση νίκης υπέρ της Νέας Δημοκρατίας
Οι μισοί και πλέον από τους ερωτηθέντες (50,5%) προβλέπουν πως στις επόμενες εκλογές πρώτη θα αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 20,5% εκτιμά ότι από την επόμενη κάλπη θα βγει νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το 31,5% των ερωτηθέντων φαίνεται να προτιμά μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ίδια ώρα που 1 στους 4 επιθυμεί μία κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία και ως προς τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν πολύ χαμηλή συσπείρωση (43%) έναντι 81% που δείχνει η ΝΔ. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν 1 στους 3 ψηφοφόρους τους προς την αποχή, το άκυρο και το λευκό, 5,5% που πηγαίνουν απ’ ευθείας στην ΝΔ ενώ 11% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει. Η ΝΔ, αντιθέτως, έχει ελάχιστες «διαρροές» ψηφοφόρων, μόλις 6% τείνουν προς άκυρο/λευκό/αποχή, 2% σε λοιπά κόμματα και 11% δεν απαντούν ή δεν ξέρουν τι θα πράξουν.

gallup_skai12gallup_skai13

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΚΑΙ