04.07.2020    21:47

Στ. Κοντονής: Το σκάνδαλο Novartis ξεπερνά σκάνδαλα όπως η Siemens

«Χιλιάδες φαίνεται να είναι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί στο σκάνδαλο της Novartis οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία» για να προωθούν φάρμακα με παράνομο και αντιεπιστημονικό τρόπο εκτίμησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» σημείωσε ότι «η υπερκοστολόγηση του φαρμάκου γινόταν όχι μόνο την περίοδο που υπήρχαν λεφτά στα ταμεία αλλά και την περίοδο των μνημονίων, της φτωχοποίησης της κοινωνίας, που συμπολίτες μας -φτωχοί άνθρωποι- δεν είχαν πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία».

Κατά τον ίδιο το σκάνδαλο Novartis ξεπερνά σκάνδαλα όπως η Siemens, ενώ ερωτηθείς για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, απάντησε πως αυτό θα το δείξει η διαδικασία της εισαγγελικής έρευνας.

«Επειδή έχουμε κι ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο στο οποίο θα εξετάσουμε αυτή την υπόθεση και από την άποψη της ποσότητας των εμπλεκομένων αυτής της υπόθεσης και των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί και της ηθικής απαξίας που περιβάλλει αυτό το ζήτημα, είναι ένα θέμα που ξεπερνά κατά κόρον σκάνδαλα τα οποία απασχόλησαν την επικαιρότητα τα προηγούμενα χρόνια, όπως ήταν της Siemens», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική για τα εξοπλιστικά, ο κ. Κοντονής σημείωσε πως «περιμένουμε να δούμε το εύρος όλης αυτής της διαδικασίας ‘διασπάθισης’ του δημοσίου χρήματος για ένα πράγμα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το θεωρούσε ένα τομέα ιερό, το θέμα της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της πατρίδας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο λαός θα μάθει την αλήθεια ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί κάποια αδικήματα ή όχι […] θα μάθει τι γινόταν από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, ο οποίος γυρίζει τώρα στα κανάλια και ζητάει εκλογές».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «ο λαϊκισμός έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο με αυτές τις δηλώσεις» και σημείωσε ότι «οι νόμοι περί αποσυμφόρησης των φυλακών και πρόωρης απόλυσης φυλακισμένων υπήρχαν και υπάρχουν δεκάδες χρόνια πριν».

Τόνισε ότι «θα υπάρξει μια εξισορρόπηση» γιατί «δεν είναι μόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου, είναι το σύνολο των διατάξεων που συνυπάρχουν στο νόμο Παρασκευόπουλου και είναι και προηγούμενες ρυθμίσεις» και πρόσθεσε πως θα πρέπει ορισμένα αδικήματα να εξαιρεθούν, «όπως είναι περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια ληστείας, οι ανθρωποκτονίες που γίνονται από εγκληματίες, οι οποίοι είναι εκτελεστές συμβολαίων, οι βιαστές κ.ά.».