29.05.2020    09:26

Συρία: Έκρηξη κοντά σε φυλακή για να αποδράσουν τζιχαντιστές – Aυξάνονται ραγδαία οι εκτοπισμένοι

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά σε φυλακή όπου κρατούνται αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας, όπου διεξάγονται οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση της απόδρασης  φυλακισμένων τζιχαντιστών.

Η έκρηξη, χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα, έγινε έξω από την κεντρική φυλακή στην περιοχή Γκουαουράν, στην πόλη αλ-Χασακέχ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στην Βρετανία, αλλά και έναν Κούρδο αξιωματούχο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων έσπευσαν για την αποστολή ενισχύσεων στην φυλακή, προκειμένου να αποτρέψουν την διαφυγή κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση.

Aυξάνονται ραγδαία οι εκτοπισμένοι

Τέταρτη μέρα σήμερα της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία και σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο από τον τομέα της ασφάλειας, Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη της Τουρκίας ελέγχουν πλέον το κέντρο της πόλης Ρας αλ Αϊν, ενώ η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση αναφέρει ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.