08.08.2020    14:57

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Βούτση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή: Για πολιτική αθλιότητα έκανε λόγο ο ΠτΒ – Δε θα δεχτεί μαθήματα Δημοκρατίας η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Σφοδρότατη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφορμή στάθηκε η αποστροφή του λόγου του προέδρου της ΝΔ με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του κ. Βούτση στον ΣΚΑΪ για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

 

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «πολιτική αθλιότητα» και πρόσθεσε πως:

 

Αυτή η Βουλή λειτουργεί με 300 βουλευτές, από το 2012 με ιδιότυπη μορφή, πολλές φορές κλήθηκε να λογοδοτήσει για τη Χρυσή Αυγή.  Μόνο φέτος έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού των ψήφων και των 300 βουλευτών.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως τα όσα είχε τονίσει στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση:

 

Διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε ως κυβέρνηση τη συνεργασία με τη ΧΑ- Η ΧΑ παρατάσσεται με τα κόμματα που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική.  Μετέρχεστε και υιοθετείτε αυτή την πολιτική αθλιότητα που ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη της παράταξής σας με γνωστά παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας.

 

«Πρέπει να σας γίνει μάθημα, ότι με τον φασισμό όχι μόνο δεν έχει σχέση η αριστερά, αλλά ποτέ δεν συνεργάστηκε, ούτε είχε τέτοιο ορίζοντα. Οι δικές σας απόψεις δημιουργούν ρατσιστικές, ακροδεξιές, ομοφοβικές απόψεις» είπε και συνέχισε:

 

Σας προκαλώ εάν έχετε επιχειρήματα να υποβάλετε εναντίον μου πρόταση μομφής. Σας προκαλώ να καταδικάσετε το αφήγημα που στήσατε γιατί η ίδια η έκβαση της συζήτησης εδώ μέσα έδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται εναντίον της απλής αναλογικής.

 

Ανταπαντώντας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε:

 

Θα περίμενα κ. Πρόεδρε να υπηρετήσετε το αξίωμά σας με λιγότερη συναισθηματική ένταση, πόσο μάλλον την ώρα που αυτά που είπα επιβεβαίωσαν αυτά που είπα εγώ. Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους με αυτούς της Χρυσής Αυγής, θα ίσχυε ή όχι ο εκλογικός νόμος. Και όταν εσείς και τα διάφορα παπαγαλάκια του Μαξίμου κάνατε τους υπολογισμούς μας, δεν υπολογίζατε τη Χρυσή Αυγή; Μαθήματα δημοκρατίας η ΝΔ Δεν δέχεται.

 

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τόνισε πως «στην ψηφοφορία για τον Σταύρο Δήμα δεν μας είπατε ότι 2 ακροδεξιοί, πρώην βουλευτές της ΧΑ οι οποίοι είχαν διαγραφεί τότε ψήφισαν υπέρ του» και συνέχισε:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει Μπαλτάκους που κρυφά συναλλάσσονται με Μπαλτάκους για να μείνουν στην εξουσία!

 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε τονίσει πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.