04.07.2020    20:10

Το «Φατίχ» αρχίζει γεωτρήσεις στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Κύπρου

Άγκυρα στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου έριξε το  τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο αρχίζει τις επιχειρήσεις όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αψηφώντας τις σαφείς τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. παρά την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι. Ένα άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την τριμερή του Βερολίνου έχει ήδη αρχίσει και η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τις προκλήσεις σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία εκτιμούν ότι η τακτική αυτή της Τουρκίας θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες μέσω δηλώσεων και ενεργειών, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί ψυχολογικός πόλεμος προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ότι η Αμμόχωστος θα ανοίξει έως το 2020.