10.07.2020    05:08

Τραμπ σε Τερέζα Μέι: Θαυμάσιο το Brexit για τη Βρετανία

«Θαυμάσιο» για τη Βρετανία χαρακτήρισε το Brexit ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, θα έχετε τη δική σας ταυτότητα και τους πολίτες που εσείς θέλετε στην χώρα σας» είπε ο κ. Τραμπ, απευθυνόμενος στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «θα μπορείτε να συνάψετε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου χωρίς να έχετε κάποιον να σας επιτηρεί και να παρακολουθεί τι κάνετε».

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. «εν τέλει θα είναι ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα, όχι ένα τεράστιο εμπόδιο» συμπέρανε ο κ. Τραμπ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει μια «πολύ κακή εμπειρία» με την Ε.Ε., σημειώνοντας πως, η έκδοση αδειών ήταν πολύ δύσκολη, σε δραστηριότητές του στην Ευρώπη.

Εμπορική και στρατιωτική συνεργασία 

Την κοινή επιθυμία να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις εξέφρασαν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο, η Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

Μέι: Ο Τραμπ θα στηρίζει 100% το ΝΑΤΟ

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος Τραμπ, είπε, υποσχέθηκε ότι «θα στηρίζει 100%» το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε «παρωχημένο».

Πρόσθεσε όμως ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Στις επαφές που είχε με τον Τραμπ η Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είπε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

«Ναι» του Τραμπ για επίσκεψη στη Βρετανία

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί» μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».

Η Τερέζα Μέι αποκάλυψε επίσης ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.