27.05.2020    02:05

Επίθεση Τσίπρα σε «ανόητους» τεχνοκράτες: Δε θα ρωτήσουμε κανέναν για τα πλεονάσματα

 

Την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, όπου βρίσκεται. Παράλληλα, απάντησε στις αντιδράσεις των δανειστών όσον αφορά τις εξαγγελίες του για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών.

«Εμείς θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά τις αντιδράσεις των δανειστών για τις εξαγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας, και σημείωσε:

Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες κάνουν προβλέψεις για ύφεση, ενώ έχουμε περάσει στην ανάπτυξη. Τους έχουμε να μας λένε σωστά τους αριθμούς, αλλά ούτε αυτούς λένε σωστά.

Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων, σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την δέσμευσή του πως η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.

«Κάνουμε πράξη το όραμα στήριξης των πιο αδύναμων», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι τα νησιά της πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εξαγγελίες μέτρων για τη στήριξη των νησιών, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών. Όπως είπε, ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ έχει ήδη υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία δικτύου συνδυασμένων μεταφορών για τα νησιά με τις αρχές εφαρμογής του ισοδυνάμου των μεταφορών, δηλαδή όσο κοστίζει στην στεριά η απόσταση, το ίδιο να κοστίζει και για τον νησιώτη.

«Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εξαγγέλλοντας προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

«Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό, ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, που εξήγγειλε ακόμα 27 μονάδες υγείας στα νησιά», επεσήμανε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο.

Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στη Μυτιλήνη, όπως αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη. Παράλληλα, δήλωσε πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα νησιά του Αιγαίου, τα πρώτα 50 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και δράσεις της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναπτυξιακή δράση για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης», δήλωσε και συμπλήρωσε:

Στόχος μας είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, να πάμε σε έναν τουρισμό που θα αφήνει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάζεται με την τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Προωθούμε δράσεις επέκτασης, που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν και ξεκινάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.