29.05.2020    19:14

Τσακαλώτος: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις τράπεζες – Κυβέρνηση: Φταίνε ΝΔ και κερδοσκόποι

Καθησυχαστικός για την κατάσταση στις τράπεζες εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα μετά τις ισχυρές απώλειες του χρηματοπιστωτικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η πρόκληση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι «απολύτως διαχειρίσιμη».

Πρόσθεσε δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν όχι μόνο επιτύχει, αλλά και υπερβεί τους στόχους των ευρωπαϊκών αρχών για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα (NPLs), κάτι το οποίο θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για ένα όχημα ειδικού σκοπού, στο οποίο θα μπορούν να μεταφέρουν κόκκινα δάνεια οι τράπεζες.

Το συγκεκριμένο όχημα θα χρηματοδοτείται από το μαξιλάρι ασφαλείας και ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το σχέδιο, που βρίσκεται υπό εξέταση και το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Χθες, οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών κατέγραψαν απώλειες άνω του 8%, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση άγγιξε και το 11%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς +9,23% να διολισθαίνει -έστω και πρόσκαιρα- ακόμη και στο επίπεδο του 29%.

Aνάσα σήμερα στο Χρηματιστήριο 

Ανάσα ανακούφισης ακούγεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών τίτλων, αν και είναι νωρίς να πει κανείς εάν το θετικό κλίμα θα έχει διάρκεια. Σε αντίθεση με το κλίμα της Τετάρτης, σημερινές αναλύσεις οίκων και πληροφορίες ξένων πρακτορείων προσφέρουν στηρίγματα στις τράπεζες.

Οι «ταύροι» δίνουν δυναμικά το «παρών» και οι τέσσερις μεγάλοι του καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει άλμα 8,25% (14:45) και εάν καταφέρει να διατηρήσει έως τέλους τα κέρδη, θα αντισταθμίσει πλήρως τις χθεσινές απώλειες. Στο σύνολό τους οι τίτλοι των τραπεζών εμφανίζουν κέρδη άνω του 7,5%. Η Πειραιώς και η Eurobank βλέπουν τις μετοχές τους να ενισχύονται περισσότερο, η Εθνική και η Alpha Bank ακολουθούν με κέρδη της τάξης, ενώ και η Attica Bank  εμφανίζει άνοδο 8,7%.

Το σημερινό σημείωμα της Moody’s, στο οποίο επισημαίνεται ότι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ενισχύει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και βελτιώνει το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και οι πληροφορίες του Bloomberg ότι εξετάζεται όχημα ειδικού σκοπού για κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη της Μαύρης Τετάρτης διαδραματίζουν σίγουρα θετικό ρόλο.

Στην άνοδο όμως βοηθά και μία γενικότερη αίσθηση πως το sell off ήταν υπερβολικό, παρά τις εύλογες ανησυχίες για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και αδυναμία στην παραγωγή κερδών.

Με «οδηγό» τις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει 1,8%. Η αξία των συναλλαγών αγγίζει ήδη τα 56 εκατ. ευρώ.

Κυβέρνηση: Φταίνε ΝΔ και κερδοσκόποι

η γραμμή ότι για την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών χθες φταίνε οι κερδοσκόποι και η Νέα Δημοκρατία, ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου. Χωρίς να εξετάσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές, τους εύλογους φόβους για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και τους ισολογισμούς, το Μαξίμου επιδίδεται σε μια επιχείρηση αλλαγής του κλίματος που βάρυνε χθες επικίνδυνα.

Στοχοποιώντας «αόρατους» εχθρούς που κερδοσκοπούν αλλά και τη Νέα Δημοκρατία που κάνει πολιτικά παιχνίδια, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της. Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της «Αυγής» αλλά και οι παρεμβάσεις των κ. Τζανακόπουλου και Δραγασάκη.

Βεβαίως και οι τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες, ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν απαντούν στα εξής ερωτήματα:

Οσο μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, αυξάνονται οι ζημίες για τις τράπεζες, επομένως θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια. Εχει προβλέψει η κυβέρνηση αυτή την εξέλιξη;

Αν έχει προβλέψει όντως, γιατί δεν επέλεξε την «προληπτική γραμμή στήριξης» ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια κι όχι με ληστρικά;

Οι αγορές είναι κερδοσκοπικές, είναι η δουλειά τους αυτή και όλοι το γνωρίζουν. Η κυβέρνηση τι έχει κάνει για να προστατέψει το ελληνικό χρηματιστήριο και τις «ευαίσθητες» μετοχές από τέτοιες επιθέσεις; Η υπόθεση της Folli Follie ουσιαστικά ανέδειξε την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, όμως, ούτε για το θέμα αυτό έχει μιλήσει η κυβέρνηση.

Τέλος, οι αγορές αντιμετωπίζουν τις χώρες και τις κυβερνήσεις που υπάρχουν ανάλογα με το αν δίνουν έναν τόνο εμπιστοσύνης. Αν δηλαδή η εικόνα της οικονομίας δείχνει (και είναι) εύρωστη. Στην περίπτωση της Ελλάδας τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να την θωρακίσει. Τελικά η «καθαρή έξοδος» ήταν fake news και απλά μια επικοινωνιακή πομφόλυγα για να βγάλει ο Αλ. Τσίπρας τη γραβάτα;

Το νέο αφήγημα

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού μίλησε για κερδοσκοπία είπε ότι «αντικειμενικά η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις εξελίξεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης, για να της βγει όλο το καταστροφολογικό σενάριο, το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν».

Εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η ΝΔ δεν θα επιτύχει ούτε αυτή την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναρωτηθούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η αντιπολιτευτική τακτική που επιλέγουν, λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα.

Τόνισε δε, πως ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να το καταφέρουν γιατί η ελληνική οικονομία έχει πατήσει στα πόδια της και έχουμε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, διαρκώς βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη και «η ΝΔ το μόνο το οποίο θα καταφέρει, είναι αντί να υπομονεύσει την ελληνική οικονομία, να αυτο-υπονομευθεί η ίδια

Την ίδια στιγμή με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το μεγάλο μεγάλο σορτάρισμα της ΝΔ» κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», η οποία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας», με αφορμή το κραχ στις τραπεζικές μετοχές. Στο άρθρο η εφημερίδα αναφέρει για «επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας από τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις χθεσινές κερδοσκοπικές πιέσεις στο χρηματιστήριο».