30.05.2020    12:42

Τσιόδρας: Έχουμε έναν ιό που εύκολα διασπείρεται – Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, έκανε λόγο για ιό που εύκολα διασπείρεται. «Σε πρόσφατη μελέτη, μέχρι 29/3 υπολογίζεται ότι έχουν νοσήσει έως 7 και 43 εκατ. ανθρώπων. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε και στα μέτρα που έχει ληφθεί παγκοσμίως, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτρέψει 59.000 θανάτους. «Μελέτη από το Imperial College αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να μείνουν σε ισχύ. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, έτσι ώστε σταδιακά το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την άνοδο της θερμοκρασίας και αν αυτή περιορίζει την δυνατότητα μετάδοσης του κοροναϊού, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν βάσει των επιστημονικών δεδομένων, ωστόσο δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το νέο κοροναϊό. Σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και με υψηλή υγρασία ευδοκιμεί ξανά ο ιός».

Την ώρα που η Ιταλία και Ισπανία βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη του κοροναϊού και οι ΗΠΑ αποτελούν τη νέα μεγάλη εστία διασποράς του ιού με την κατάσταση και εκεί να λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις, η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και γι’αυτό προειδοποιούν ότι όλοι πρέπει να τηρούν με ευλάβεια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και τους κανόνες προστασίας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού για τα απαραίτητα ψώνια.

Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε καθηγητή του Χάρβαρντ ο οποίος σε χθεσινή του τοποθέτηση τόνισε ότι μέτρα σαν αυτά που παίρνει η Ελλάδα είναι τα καλύτερα δυνατά. «Δεν γνωρίζουμε κάτι καλύτερο μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι να είναι βραδύς ο ρυθμός αύξησης της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ώστε να αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό και να μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».