28.03.2020    20:47

Φρουζής: Οι στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis επιτεύχθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα

«Με ρωτάτε αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Είναι σαν να με ρωτάτε αν η ζωή είναι δύσκολη. Για εμένα, δεν ήταν σκάνδαλο», φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον της προανακριτική επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Απάντησε σε ερωτήσεις μελών της προανακριτικής για το διαβόητο Harvard Project της Novartis, που είχε ως στόχο να ανεβάσει πανευρωπαϊκά τις τιμές των φαρμάκων της εταιρίας, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα, είναι χώρα αναφοράς, δηλαδή καθορίζει δηλαδή την τιμή φαρμάκου σε όλη την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής απάντησε στους βουλευτές της προανακριτικής, πως οι στόχοι του Harvard Project, δεν επιτεύχθηκαν κατά την διακυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αλλά όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δυο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δυο χωρών της ευρωζώνης επιτεύχθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα», φέρεται να είπε στην προανακριτική ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής παραδέχθηκε ο ΣΦΕΕ πίεσε την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τιμολόγησης καθώς επρόκειτο για ένα «καυτό» θέμα για τον κλάδο.

«H λέξη ‘’πίεση’’ κατ’ εμέ, σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου, πράγματι στη δουλειά του ΣΦΕΕ, ήταν να πείσει και την αντιπολίτευση τότε (ΣΥΡΙΖΑ) πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια», φέρεται να είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas.

Πρόσθεσε πως «ήταν στη δουλειά μας σαν Δ.Σ. να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς».

Για Τουλουπάκη: Δεν θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός μου αν δεν έλεγα όσα ήθελε

Αναφορικά με την άτυπη συνάντησή του με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, είπε ότι προσήλθε με δυο στόχους, να μιλήσει επιτέλους για την υπόθεση αλλά και να πετύχει να ανοίξουν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί του.

«’’Θέλω να καταθέσω’’ της ξεκαθάρισα. Εκεί μπερδεύτηκε η κουβέντα. Όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει κι ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα, σημαίνει ‘’έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις’’. Δεν κολλάνε τα γεγονότα. Έτσι εξέλαβα τη στάση Τουλουπάκη. Η κουβέντα όλη ήταν για να δώσω’’ πολιτικούς», είπε ο κ. Φρουζής στην προανακριτική σύμφωνα με πληροφορίες.

Απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι κατάλαβε ότι δεν θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός του αν δεν έλεγε όσα ήθελε η κ. Τουλουπάκη.

«Έφυγα απογοητευμένος από την Τουλουπάκη διότι κατάλαβα ότι αν δεν έλεγα αυτά που ήθελε δε θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός μου».

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, φέρεται να είπε στην προανακριτική πως δεν του διάβασαν καμία κατάθεση κατά τη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αδίστακτος και κυνικός ο Φρουζής

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, ότι ο κ. Φρουζής, παραδέχθηκε στην προανακριτική ότι ο Μανιαδάκης υπήρξε κάποια στιγμή συνεργάτης της Novartis, αλλά είπε πως δεν θυμάται αν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων κατά την περίοδο που ήταν εκείνος στην εταιρία.

Σχολιάζουν επίσης ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, «παρουσιάζεται αδίστακτος και κυνικός». Αναφέρουν ότι ο κ. Φρουζης, δεν αναγνωρίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της Novartis του 2012, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr