Το Προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 10:30 . Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση δομών προσφύγων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.
H σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας που μεταφέρθηκε από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και η σορός ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον καταυλισμό της Μόριας.
Για άγνωστους λόγους, χθες απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.
Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και έκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ’ εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.
Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.
Αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν στη Μυτιλήνη λόγω των επεισοδίων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το απόγευμα. Επίσης, λόγω της κατάστασης που παραμένει έκρυθμη μεταβαίνει στο νησί και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μαζί με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα, μία έξω και μία μέσα στο κέντρο. Συγκεκριμένα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο, περίπου 400 μέτρα μακριά από το Κέντρο και έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένταση. Είκοσι λεπτά αργότερα, εκδηλώθηκε η δεύτερη πυρκαγιά σε οικίσκο μέσα στο κέντρο, ο οποίος καταστράφηκε ενώ οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε άλλους παρακείμενους οικίσκους.
Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης και υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί για θύματα από την πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το One Channel, «πηγές» από το Μαξίμου αναφέρουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την πυρκαγιά στη Μόρια, ακόμη και το σενάριο της δολιοφθοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 άτομα – μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά – όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.
Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.
Εικόνες ντροπής και στη Σάμο
Στη Σάμο, σε ένα κέντρο χωρητικότητας 648 ατόμων έχουν βρει καταφύγιο περισσότερα από 5.600 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα 1.500 είναι παιδιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, οι εικόνες που περιγράφουν οι άνθρωποι που κινούνται στο χώρο είναι αποκαρδιωτικές.
Παιδιά δαγκωμένα από αρουραίους, αφόρητη δυσωδία, άνθρωποι που κοιμούνται κατάχαμα, φυματικοί που ζουν μέσα στον συνωστισμό. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές που δεν τιμούν τη χώρα μας.
Η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι έχει βάλει το… χεράκι της για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να φτάνουν καθημερινά κατά δεκάδες σε νησιά του Αιγαίου στα οποία επικρατεί ήδη συνωστισμός.
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται να παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες ενώ θα εξεταστεί και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια όπου τα μέτρα επείγουν, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε μία αντίστοιχη τραγωδία.