03.08.2020    21:27

Χάος με τους πρόσφυγες – «Hot spot» και η Αθήνα – Πάνω από 9.000 μετανάστες και πρόσφυγες τις τρεις τελευταίες ημέρες στον Πειραιά!

Άλλοι 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά.
Οι 1.692 από αυτούς ήρθαν με το πλοίο Αριάδνη από Χίο και Μυτιλήνη ενώ άλλοι 12 θα φτάσουν αργότερα από Ρόδο και Κω με το πλοίο Blue Star 2.
Συνολικά τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας περί τους 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Οι περισσότεροι από τους Αφγανούς που έφτασαν την Τρίτη στο Σχιστό μπήκαν στο hotspot, ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που επιβιβάστηκαν σε ταξί, με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας και πιθανότατα την πλατεία Βικτωρίας, η οποία έχει αρχίσει ξανά να γεμίζει από ανθρώπους που ψάχνουν έναν τρόπο για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.metanastes

«Η διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγονται μέσα σε ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες αποτελούν ένα σταθερό σχήμα» είχε αναφέρει νωρίτερα αυστριακός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας για τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα ερήμην της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα προτείνοντάς του συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα, με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κ. Γεννηματά ότι δεν θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο ΕΕ.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Τις επικρίσεις του ομόλογου της Τόμας Ντε Μεζιέρ απέκρουσε από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, αναφέροντας ουσιαστικά ότι «ανοιχτά σύνορα στην Ελλάδα και λιγότεροι πρόσφυγες δεν γίνεται».

Τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Την ανησυχία της για τους πρόσφατους περιορισμούς στα σύνορα που υιοθέτησαν Αυστρία και Σλοβενία εκφράζει από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), προειδοποιώντας ότι σε πολλά σημεία των συνόρων επικρατεί χάος, που ασκεί πιέσεις κυρίως στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες υποδοχής μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

O έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιππο Γκράντι, σήμερα, στις 10.30 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου.