05.07.2020    17:32

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή ανάπτυξη και νέες ελαφρύνσεις το 2020

Την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2020 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποσχόμενος περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και περισσότερες επενδύσεις.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό αναγνωρίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς» είπε ο κ. Σταϊκούρας από το βήμα οικονομικού συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επιμένοντας στον στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης 2% φέτος και 2,8% την επόμενη χρονιά.

O κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε πριν από λίγο από την Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη, υπενθυμίζοντας ότι μειώνει τον φορολογικό συντελεστή στο 24% από 28% και τον συντελεστή για τα μερίσματα στο 5% από 10%.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχει χώρος για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις το 2020, ενώ επανέλαβε ότι σύντομα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα, που θα λάβουν περίπου 200.000 νοικοκυριά.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να πείσει τους πιστωτές να χαμηλώσουν τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα που προς το παρόν είναι στο 3,5% έως και το 2022.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τους πέντε κεντρικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.

Αυτό είναι οι ακόλουθοι:

– Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας: Αύξηση της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, προώθηση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας, με στόχο ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.

– Υλοποίηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία στο σκέλος των δαπανών θα συνεχίσει και ότι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συνέβαλε στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ως αναγκαίας συνθήκη για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη για τους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε. Αυτό γίνεται όχι με μείωση αφορολογήτου, αλλά με ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση των ελέγχων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

– Ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει την επόμενη εβδομάδα για τη συστημική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων Με το σχέδιο ¨Ηρακλής», με στόχο τη μείωση έως 40% του υφιστάμενου στο τέλος του έτους αποθέματος κόκκινων δανείων. Παράλληλα, στο πεδίο του ιδιωτικού χρέους σχεδιάζεται ένα σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίζουν όλα τους τα χρέη με ενιαίο τρόπο.

– Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς: Επεξεργαζόμαστε νομοθετική πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

– Ενίσχυση της ρευστότητας οικονομίας: Η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.