29.01.2020    01:34

Χωρίς απόφαση το EWG για την α’ κατοικία – Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Xωρίς απόφαση έληξε το χθεσινό Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί ιδιαίτερα, προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Eurogroup στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τρίτη φορά που η εκταμίευση θα αναβληθεί, κάτι που αναμένεται να στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Yπενθυμίζεται ότι από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ευρωπαϊκές πηγές είχαν αναφέρει ότι εθεωρείτο ιδιαίτερα δύσκολο το να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι το νομοσχέδιο θα ερχόταν στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες, και ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε συμφωνία με τους θεσμούς. Επέλεξε τελικά να αποφύγει μία απόφαση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και να  προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά θα έλυνε. Κάποιοι όμως επιμένουν ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα, Τρίτη.