23.01.2020    03:59

Όλα τα πιθανά σενάρια στο Μαξίμου – Η διαχείριση της επόμενης μέρας μετά από πιθανή ήττα

Η παρέα που μαζεύεται στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, καθημερινά καταρτίζουν τα σενάρια διαχείρισης του αποτελέσματος που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, της 7ης Ιουλίου.

Στις συσκέψεις, με καφεδάκι, άλλοι με «φρέντο» και άλλοι με φραπέ, έχουν τεθεί όλα τα πιθανά σενάρια. Από την περίπτωση μεγάλης νίκης μέχρι αυτή μιας μεγάλης ήττας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανατρέψει τη διαφορά των 9,4 μονάδων που προέκυψε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, άπαντες θα είναι απόλυτα ευχαριστημένοι.

Ικανοποίηση θα υπάρξει επίσης εάν καλυφθεί σημαντικά η διαφορά που τον χωρίζει από τη ΝΔ, όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ακόμη και η ήττα με μικρότερη των 9,4 μονάδων, όπως λένε στο Μαξίμου, θα καταδεικνύει πως το κόμμα κρατάει το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνάμεών του και ότι απλώς επήλθε η φυσιολογική φθορά που παρατηρείται σε κάθε πολύχρονη διακυβέρνηση.

Άλλωστε μια μικρή διαφορά, ακόμη και αυτή των δύο μονάδων, υποστηρίζουν ότι «αποτελεί παρακαταθήκη για επιστροφή στη διακυβέρνηση του τόπου με την πρώτη ευκαιρία».

Πότε αρχίζουν τα προβλήματα

Μέχρι εδώ όλοι είναι χαρούμενοι… Και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και η Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και οι Αλέξης Χαρίτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς. Ενίοτε στο καφεδάκι συμμετέχουν και οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης

Όλοι αυτοί σκυθρωπιάζουν, όταν βάζουν στο τραπέζι το σενάριο που η διαφορά παραμείνει κοντά στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες ή αυξηθεί. Τότε θα προκύψουν και τα προβλήματα…

Οι τελευταίες μετρήσεις που έχει λάβει ο κ. Τσίπρας στα χέρια του εμφανίζουν, λένε κυβερνητικά στελέχη, τη δημοσκοπική ψαλίδα να μειώνεται, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές. Ελπίζουν πως ένα τμήμα αυτών που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές αναμετρήσεις του 2015 συσπειρώνονται και πάλι.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πάντως ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό το κλείσιμο της ψαλίδας, ενδεχομένως από κάποια στελέχη να υπάρξει έστω και έμμεση αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί ανοικτά. Γιατί δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Αυτός είναι που οδήγησε ένα κόμμα του 4% (το 2009) στο άλμα του 16,8% στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, ακολούθως στο 26,89% τον Ιούνιο του ίδιου έτους και το εκτόξευσε στο 36,3% τον Ιανουάριο του 2015 και στο 35,4% τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, μετατρέποντας μέσα σε μια εξαετία τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας.