13.07.2020    07:34

Όλες οι γυναίκες θέλουν τον νέο και ωραίο πρωθυπουργό του Καναδά

Ο θριαμβευτής των εκλογών στον Καναδά είναι ο Τζάστιν Τριντό, που σε ηλικία 43 ετών γίνεται ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και ο άνθρωπος που ανέστησε τον Φιλελευθερισμό. justin-trudeau
Ποιός είναι όμως ο νεαρός γοητευτικός νέος ηγέτης;
Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοί του μιλούσαν υποτιμητικά για «το ωραίο αγόρι», που «απλώς δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει». Ο κόσμος τους διέψευσε στις κάλπες. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κυριαρχίας των Συντηρητικών, ο Τριντό έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να φέρει την «πραγματική αλλαγή».
Είναι μια αξιόλογη πολιτική ανάκαμψη για το κόμμα του, και μια συναρπαστική άνοδος στην εξουσία για τον πρωτότοκο γιό του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Ελιοτ Τριντό. Οταν ο Τζάστιν ήταν μόλις τεσσάρων μηνών, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον προέβλεψε ότι το βρέφος θα ακολουθήσει μια μέρα τα πολιτικά βήματα του πατέρα του.trinto1
Σε ένα δείπνο κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Οτάβα το 1972, ο Νίξον απηύθυνε την εξής πρόποση στον Kαναδό ομόλογό του: «Απόψε θα αφήσουμε κατά μέρος τις τυπικότητες. Θα ήθελα να πιώ στην υγειά του μελλοντικού πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Πιέρ Τριντό».Σύμφωνα με το CBC, ο πατέρας Τριντό απάντησε ότι αν ο γιος του ηγηθεί κάποτε της χώρας, «ελπίζω να έχει την χάρη και την επιδεξιότητα του προέδρου» Νίξον.trinto2

Αλλά ενώ η πολιτική σταδιοδρομία του Νίξον έληξε φυσικά ατιμωτικά μέσα στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, ο Τριντό κυριάρχησε στην πολιτική του Καναδά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Η πρώτη εκλογή του το 1968, ενέπνευσε μια φρενήρη αισιοδοξία μεταξύ των νέων ψηφοφόρων που έγινε γνωστή ως «Τριντομανία». Και η κυβέρνησή του ήταν πίσω από πολλά ιστορικά επιτεύγματα, όπως η καθιέρωση των αγγλικών και των γαλλικών ως των δύο επισήμων γλωσσών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.REFILE - CORRECTING BYLINEJustin Trudeau, his wife Sophie Gregoire, son Xavier and daughter Ella-Grace react after he was named the new leader of the Liberal Party of Canada in Ottawa April 14, 2013. REUTERS/Chris Wattie (CANADA - Tags: POLITICS TPX IMΟ Τζάστιν έζησε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μέσα στη δημοσιότητα. Αλλά καθώς μεγάλωνε πήρε αποστάσεις από την πολιτική. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill, και στη συνέχεια, στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, όπου απέκτησε πτυχίο στα παιδαγωγικά, και έγινε δάσκαλος.

Το 1998, ο νεότερος αδελφός του Μάϊκλ σκοτώθηκε από μια χιονοστιβάδα στην Βρετανική Κολομβία. Αυτή η τραγωδία έφερε τον Τζάστιν στο δημόσιο προσκήνιο, καθώς ηγήθηκε εκστρατείας για την ασφάλεια από τις χιονοστιβάδες.trinto4
Οταν δύο χρόνια αργότερα πέθανε ο πατέρας του σε ηλικία 84 ετών, ο Τριντό εκφώνησε τον επικήδειο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Η ομιλία του επαινέθηκε ευρέως και έκανε πολλούς να αναλογιστούν για τις δυνατότητές του να αναλάβει δημόσιο αξίωμα.Ο Τριντό μπήκε στην πολιτική μετά τον θάνατο του πατέρα του και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2008. Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο είχε θεωρηθεί ανατέλλων αστέρας για την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων. Επανεξελέγη βουλευτής το 2011.

Εχοντας αρνηθεί να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Φιλελευθέρων αρκετές φορές, ο Τριντό ανακοίνωσε τελικά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος το 2012. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας, επικρίθηκε από τους αντιπάλους του για απειρία και έλλειψη πολιτικών θέσεων – την ίδια γραμμή επίθεσης που χρησιμοποίησαν και σε αυτές τις εθνικές εκλογές – αλλά κέρδισε την ηγεσία του κόμματος με σαρωτική νίκη το 2013.
Τώρα ως πρωθυπουργός ο Τριντό λέει πως θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους Καναδούς πολίτες που κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια τον χρόνο, και να μειώσει το φορολογικό βάρος για την μεσαία τάξη.trinto5
Εχει υποσχεθεί ότι, αν εκλεγεί, θα εργαστεί «αμέσως» για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Θέλει επίσης να διπλασιάσει τις εθνικές δαπάνες για έργα υποδομής, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «μικρό βραχυπρόθεσμο έλλειμμα» προς το συμφέρον της τόνωσης της οικονομίας.
Εχει τονίσει ότι δεν θα ακολουθήσει τις κοινωνικές πολιτικές του προκατόχου του, όπως η προτεινόμενη απαγόρευση του νικάμπ για τις υπαλλήλους στο δημόσιο. Ο ίδιος πιστεύει ότι η ελευθερία της ένδυσης για θρησκευτικούς λόγους είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τους Καναδούς.

FREELANCE PHOTO: CHECK WITH NATIONAL POST FOR RIGHTS INFORMATION REGARDING THIS IMAGE DIGITAL--Jake Richler(L) sits on the new 2003 500SL Mercedes in Montreal on July 15, 2002 while Justin Trudeau still drives a 1960 300SL. For story by Richler. Life. Code 13. (Christinne Muschi/ The National Post).
 
Ο Τζάστιν Τριντό παντρεύτηκε την Σοφί Γκρεγκουάρ, δημοσιογράφο της τηλεόρασης από το Κεμπέκ, το 2004. Εχουν τρία παιδιά.