06.08.2020    15:55

Aνησυχία για τα κρούσματα του Αυγούστου – Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση – «Λάθος η άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας» λένε οι επιστήμονες

Aνησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες έχει προκαλέσει σημαντικό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων ενώ το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν σταματούν να υπενθυμίζουν ότι η χώρα δεν έχει τελειώσει με τον κοροναϊό και προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Μετά τον Νίκο Σύψα και και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο που μίλησαν για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ήρθε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού να εκφράσει την ανησυχία της για το επόμενο διάστημα.

«Βλέπουμε πολλά διάσπαρτα μη ελεγχόμενα ή ορφανά κρούσματα» παρατήρησε αρχικά η κυρία Λινού εξηγώντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν ότι πάψαμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Όλοι ξεχύθηκαν στις παραλίες, δεν ενημερώθηκε προφανώς επαρκώς ο κόσμος ότι ανοίγουμε τα σύνορα επειδή είναι απαραίτητο αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Η ίδια μιλώντας στο Θέμα Fm, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την άρση του μέτρου για την υποχρεώτικοτητα της μάσκας σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κοροναϊό».

Πάνω από τα μισά κρούσματα οφείλονται στην έλλειψη μάσκας

Σύμφωνα με την ίδια «παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό». «Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» πρόσθεσε η κυρία Λινού.

Όσον αφορά τα πανηγύρια υποστήριξε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον τα μέτρα που εφαρμόζονται στα εστιατόρια».

Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση

Ηκ. Λινού προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, σημειώνοντας ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση». Μπορεί, πρόσθεσε,  να έχουμε μεγάλη εξέλιξη μέχρι τα μέσα Αυγούστου» προσθέτοντας ότι «είναι μέγιστη ανάγκη να εφαρμοστεί η τηλεργασία και να προετοιμαζόμαστε για τα σχολεία».

Στην ερώτηση πότε θα σταματήσει να μας απασχολεί ο κοροναϊός απάντησε ότι «αυτό θα συμβεί μέχρι την ημέρα που θα εμβολιστεί το 60% του πληθυσμού».

Διευκρίνισε, τέλος, ότι «όταν λέμε πως θέλουμε ανοσία της αγέλης λέμε ότι θέλουμε να εμβολιαστεί το 70%. Μετά δεν θα βρίσκει ο ιός πού να μεταφερθεί. Είναι θέμα λογαριθμικό».

Στο «τραπέζι» νέα μέτρα

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση η οποία πραγματοποιεί σήμερα δύο συσκέψεις για το θέμα το κοροναϊού, φαίνεται να εξετάζει μία σειρά από νέων μέτρων με στόχο να μπει «φρένο» στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη χώρα, λόγω και του ανοίγματος των συνόρων.

Θα υπάρξουν περαιτέρω ταξιδιωτικές οδηγίες, αν χρειαστεί. Θα δούμε αν τα μέτρα αποδίδουν, αν ανακόπτεται η εισροή κρουσμάτων. Αν όχι, ενδεχομένως και να κλείσουν τα βόρεια σύνορα», τόνισε νωρίτερα μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Σύψας.