Επίθεση στον Πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή.
Είχαν προηγηθεί οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, αλλά και η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νωρίτερα, στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε πολιτική ευθύνη στον Πρωθυπουργό για το «σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη» όπως είπε, ενώ διαχώρισε τη θέση του από αναρτήσεις βουλευτών του και δημοσιεύματα φιλικών στον ΣΥΡΙΖΑ, Μέσων για όσα καταλόγιζαν στον Πρωθυπουργό για την υπόθεση.
Στη δευτερολογία του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε, τον Πρωθυπουργό για έλλειψη αυτοκριτικής διάθεσης ενώ άσκησε εκ νέου κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να κρατήσει την κ. Μενδώνη στη θέση της λέγοντας ότι το ερώτημα για την μη αποπομπή της υπάρχει σε όλη την κοινωνία αλλά και τον κόσμο του πολιτισμού. «Μήπως δεν διώχνετε την κ. Μενδώνη για να μην πει μετά ότι αυτή δεν ήξερε τον κ. Λιγνάδη κι άλλοι της είπαν να τον διορίσει;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, καταλόγισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποκρισία λέγοντας ότι αν ενδιαφερόταν για την ποιότητα του δημόσιου λόγου δεν θα είχε στην κυβέρνηση την κ. Αγαπηδάκη που έχει επιτεθεί με χαρακτηρισμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Εδωσε, παράλληλα, στα πρακτικά παλιότερες αναρτήσεις της κ. Αγαπηδάκη με χαρακτηρισμούς κατά του ιδίου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ έκανε αναφορές σε αναρτήσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Ρωμανού. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού να ζητήσει από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει τις αναρτήσεις τους, όπως έκανε αυτός στην περίπτωση του Μακάριου Λαζαρίδη.
Αναφορικά με τον νέο ποινικό κώδικα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μόνη περίπτωση που αξιοποιήθηκε η διάταξη για τον βιασμό ήταν για τον Νίκο Γεωργιάδη και υπήρξε άρση της δίωξης επειδή πήγαιναν στελέχη της ΝΔ να τον υπερασπιστούν.
Οι αναρτήσεις της κ. Αγαπηδάκη που έδωσε ο Τσίπρας στα πρακτικά
Δείτε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα
Μητσοτάκης: Ηταν πολίτης όταν τα έγραφε η Αγαπηδάκη
Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην τριτολογία του, λέγοντας ότι όταν τα έγραφε αυτά η Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν πολίτης.
«Το #MeToo και οι αποκαλύψεις οι οποίες γίνονται σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα», είπε ξεκινώντας την τριτολογία του ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, είπε: «Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου να καπελώσω αυτό το κίνημα. Έχω την ευθύνη όμως ως πρωθυπουργός της χώρας να το στηρίξω, να το ενισχύσω και να το θωρακίσω θεσμικά. Αυτό ακριβώς κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», τόνισε.
Ξαναέθιξε το θέμα ότι η κουβέντα απομακρύνθηκε από την ουσία της και επεσήμανε ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να επανέλθουμε γιατί όπως είπε «το θέμα αυτό ήρθε για να μείνει» και «τα στόματα τα οποία άνοιξαν δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία μιντιακή φωτοβολίδα». Δεν είναι μιντιακό το θέμα, το γνωρίζετε πολύ καλά και πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λύνονται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης πως «πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η αποτροπή», να μπορούν να αποτραπούν αυτά τα συμβάντα στο μέλλον. Συμπλήρωσε πως ειδικά στο κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει σημαντική δουλειά και έκανε ειδική αναφορά στην κα Έλενα Ράπτη που όπως είπε έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό.